Kétszáz fős vándorkolostor, avagy emeld a lábad és ne kavarj

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_xvii._vndorkolostor.jpgTizenhetedik alkalommal indultak útnak Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én reggel az esztergomi ferences templomtól a vándorkolostornak is nevezett ifjúsági zarándoklat résztvevői, hogy gyalogosan a mintegy 130 kilométeres utat megtegyék Mátraverebély-Szentkútra Szent István ünnepéig.

Kétszázan vágtak neki a hatnapos menetnek, amely a Börzsönyön és a Cserháton át vezet, Szob, Márianosztra, Kemence, Bernecebaráti, Nagyoroszi, Patak, Csesztve, Szügy, Őrhalom, Szécsény, Magyargéc, Nógrádmegyer, Márkháza érintésével.
A zarándoklat idei fő témája a család évéhez kapcsolódik, de továbbra is szerepelnek a hagyományos témák, mint például a zarándoklat szerepe életünkben, a bűnbánat tartása és a szentgyónás fontossága, Szűz Mária helyes tisztelete, a papi és szerzetesi hivatás.
A zarándokok többsége világi fiatal, de a „házigazda” ferencesek mellett más szerzetesrendek is képviseltetik magukat, többek között a pálos nővérek és Szent Ferenc Kisnővérei. „Ez a zarándoklat tulajdonképpen nyitott kolostor – mondta Dobszay Benedek, az egyik ferences szervező. – Együtt zsolozsmázunk, rózsafüzérezünk, és közben haladunk. A mi ferences hivatásunk az, hogy a nép között éljünk és dolgozzunk. A szerzetes atyák a nap bármely részében készek a csoporttól lemaradva gyóntatni, lelki beszélgetést folytatni a résztvevőkkel. A vidámság is jellemző a társaságra, ami szintén nem idegen tőlünk. A zarándoklatot minden évben egyéni szándékainkon kívül papi és szerzetesi hivatásokért ajánljuk fel. A korábbi zarándoklatok résztvevői közül már húsznál is többen választották ezt a hivatást.”
Néhány útbaigazító gondolat a zarándokok által megkapott 400 oldalas, kiválóan szerkesztett zarándokkönyvből: A zarándoklatot használd fel Istennel és az emberekkel való kapcsolatod elmélyítésére! A zarándoklat nem gyalogtúra. Kereszteknél, templomoknál megállunk és közösen imádkozunk. Barátaidon kívül keress kapcsolatot azokkal is, akiket még nem ismersz! Tűző napon hordjál sapkát, kalapot vagy más tökfödőt, de ne vaskalapot! A menet elején a kereszt halad (amit sosem előzünk meg), végén pedig a „szent záróvonal”! Poros utakon légy tekintettel másokra, emeld a lábadat és ne „kavarj”!
Szerdahelyi Csongor
Ferences Sajtóközpont