Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_kerekesszek_b.jpgŐket én támogatásra nagyon-nagyon méltónak tartom!

Csaba t.

Szervezetünk 1990 februárjában alakult, kezdettől fogva a mozgássérültek érdekvédelmét, munkáltatását, illetve a mindennapi életük könnyítését vállalta fel. Munkához való jogot kért a mozgássérültek számára, és a hátrányos helyzetű emberek esélyegyenlőségéért küzdött. Működésünk kezdetén különböző szociális szolgáltatások nyújtása, informálás, valamint tanácsadás volt a fő tevékenységünk.
1991-ben létrehoztunk egy vállalatot, melynek célja a fogyatékosok foglalkoztatása és a társadalomba való beilleszkedésük segítése munkavállalás révén. Kezdetben 140 személyt is foglalkoztattunk otthon és szervezett műhelyekben, a foglalkoztatottak száma a gazdasági helyzet miatt sajnos csökkent, jelenleg 19 személy dolgozik a csíkszeredai foglalkoztató műhelyben és 7 személy otthon.
A sérültek jogainak érvényesítése érdekében különböző kampányokat indítottunk, valamint olyan integrációs tevékenységeket, melyek segítik a sérülteket a társadalmi beilleszkedésben. Máig is határozottan kiállunk a meglévő törvények betartásáért, és újabb, kedvezőbb törvénytervezetek kidolgozását szorgalmazzuk.
2003-tól különböző sikeres szabadidős tevékenységeket kezdeményeztünk, például sportnapot, halászversenyt. Ezek az évek folyamán hagyománnyá váltak, hiszen azóta minden évben megrendezzük ezeket. Ezenkívül szerveztünk számítógép-kezelői tanfolyamokat, számítógépes előkönyvelést, segédprogramozó valamint angol nyelvtanfolyamokat. Ezen tevékenységek finanszírozása a szervezet által nyert és lebonyolított pályázatokból történik.
Egy pályázati támogatás segítségével 1997-ben létrehoztunk egy foglalkoztató műhelyt értelmi fogyatékosoknak. A Munkaügyi Minisztérium által akkreditált foglalkoztatóban jelenleg 16 sérült fiatal foglalkozik gyertyaöntéssel, varrásal, szövéssel, kézművességgel.
2007-től Csíkszeredában létrejött a Fogyatékkal Élők Országos Hatósága (ANPH) által akkreditált védett műhely, ahol jelenleg 9 munkakönyves alkalmazott van (fogyatékkal élők).
Szintén pályázati támogatással 2007-ben két új műhelyt nyitottunk Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen, ahol 13 illetve 18 sérült személyt foglalkoztatunk. A műhelyek az évek során bővültek, fejlődtek különböző finanszírozási forrásoknak (külföldi és belföldi pályázati alapok, adományok) köszönhetően.
A csíkszeredai, székelyudvarhelyi és gyergyószentmiklósi foglalkoztató műhelyek egyben képzési helyszínek is, itt a sérültek szakmai képzése és szemléyi fejlesztése történik annak érdekében, hogy javuljon foglalkoztathatóságuk. A Szervezet által szervezett és lebonyolított tanfolyamokat igyekszünk a sérültek igényeihez igazítani, nagyobb esélyt adva ezáltal a sérültek integrálódására.
2010 szeptember 6-án nyitottuk meg a gyergyószentmiklósi Regionális Tanácsadó Irodát, melynek keretén belül működik a foglakoztató műhely, ahol a mindennapi aktivitásokon 12 – 20 sérült fiatal vesz részt. Az épületet a gyergyószentmiklósi Agro Caritas adta használatra, az épület feljavítása a szervezet által lebonyolított pályázatból történt.
Már az első években a Szervezet tagjainak száma megközelítette az 5000-et Hargita megyében. Ezért láttuk szükségét a tanácsadásnak, hiszen 80-120 sérült kér havonta információt és tanácsadást, elsősorban jogait, illetve szakképzési, munkavállalási lehetőségeit tekintve. Ezért a Szervezet felkutatja a sérültek számára alkalmas és elérhető munkalehetőségeket, értesíti a tagokat ezekről, és felvilágosítja a cégeket a sérültek alkalmazási lehetőségeiről és előnyeiről. Ezen tevékenységek megfelelő megvalósítása különböző együttműködési és partnerségi szerződések megkötésének segítségével történt, melyet különböző alapítványokkal, szervezetekkel és intézményekkel kötöttünk (Gyulafehérvári Caritas, Soros Oktatási Központ, ANPH, Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, Hargita Megye Szociális Igazgatósága) annak érdekében, hogy segítsük a sérültek alkalmazását. A tagok képességeinek felmérése és a szakmai tanácsadás partnereink segítségével történik, ennek során feltérképezzük a személyek egyéni képességeit, és a megfelelő műhely vagy szakma felé irányítjuk őket.
A Szervezet egyik fontos szolgáltatása egészségügyi segédeszközök használatba adása (manuális és elektromos tolószékek, fix és kerekes járókeretek, mankók, WC- és fürdető székek, stb.) a megye területén. A kezdetektől fogva több ezer ilyen segédeszközt adtunk ki tagjainknak, és mindenkinek, aki igényelte. Az egészségügyi segédeszközök megfelelő állapotban való tartása érdekében a Szervezet nyitott egy segédeszköz-javító műhelyt, ahol feljavítják a segédeszközöket.
Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete, közösen a Hargita Megye Tanácsa Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóságával, 2005 május elején indított egy Romániában egyedülállónak számítható szállítószolgálatot sérült személyek részére. Ez a szolgálat a sérült személyek szállítását biztosítja az orvosi szakbizottsághoz és más egészségügyi vizsgálatokra is, egy speciális felvonóval ellátott mikrobusszal.
Az országos közszállítási eszközök jelenleg nincsenek megfelelően ellátva a sérült személyek szállítására. Ezen kívül a sérültek nemcsak a sérültségükkel küszködnek, hanem anyagi problémáik is vannak, ezért a mindennapi gondjaik megoldásához a szállító szolgálat alapszükséglet. A speciális mikrobuszt, mely a szállító szolgálat alapja, a svájci Neuchatel polgármesteri hivatala adományozta, Philippe Haeberli és Mátéffy Mária közbenjárásával.
Az évek folyamán a szállító szolgálat kibővült más autókkal is. Jelenleg a szállítás speciális rámpával ellátott autóval történik a gyergyószentmiklósi körzetben, egy speciális lifttel ellátott autóval a székelyudvarhelyi körzetben és három autóval a csíkszeredai körzetben, melyből az egyik speciális lifttel ellátott autó. Jelenleg a szállítás programálással igényelhető, a hozzá kötődő költségek az Egészségügyi Szakbizottság által biztosított utazási jegyekből fedezhetőek.
Az elmúlt időszak alatt tevékenységeinket teljesen önállóan finanszíroztuk, és a fejlesztéseknek 70 %-át pályázatok és belföldi valamint külföldi támogatók által valósítottuk meg. Tevékenységeink bővítésére és hatékonyságának növelésére támogatjuk munkatársaink továbbképzését is.
A Szervezet működésének jelenlegi helyszínét, ahol a Szervezet csíkszeredai tevékenységei folynak, Csíkszereda Polgármesteri Hivatalától kaptuk használatba. Ezen épület nem teljesen akadálymentesíthetős, ezért bizonyos tevékenységeinkben nem vehettek részt bizonyos fogyatékkal élők. A Polgármesteri Hivatallal kötött használati szerződés 2013-ban lejár, a szerződés hosszabbítása azonban bizonytalan, mert az eredeti tulajdonos visszaigényli az épületet bírósági úton. Ezért egy multifunkcionális épület létrehozása alapvető kérdés a Szervezet jövője szempontjából. Húsz éves fennállásunk óta először lehetőségünk adódott egy terület megvásárlására Csíkszereda központjához közel. Itt egy olyan multifunkcionális épület építése a célunk, ahol a Szervezet irodái, a Tanácsadó Iroda, valamint a foglalkoztató műhelyek működnének. Egy saját tulajdonban levő épület biztonságot nyújt, és lehetőséget ad a Szervezet tevékenységeinek bővítésére, szélesebb körű foglalkoztatás, támogatás és tanácsadás nyújtására.
A megvásárolt terület mellett van egy raktárépület is. Ez az épület kiváló az általunk használatba adandó gyógyászati segédeszközök tárolására (manuális és elektromos tolószékek, fix és kerekes járókeretek, mankók, WC és fürdető székek, stb.), ezért ennek megvásárlása szintén egy prioritás a Szervezetnek.
Fikó Csaba
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.