A pápa szeptemberi imaszándéka

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_8987147_nagy.jpgA Szentatya szeptember hónapban a tanárokért és nevelőkért fohászkodik, hogy tevékenységükkel át tudják adni a fiatal nemzedékeknek azt a szeretetet, amely az igazságot szolgálja, és azért, hogy valódi erkölcsi és lelki értékekre tudják nevelni őket.

XVI. Benedek imaszándékáról Zenon Grocholewski bíboros, a Katolikus Nevelés Kongregációjának prefektusa mondta el gondolatait a Vatikáni Rádiónak.
A Szentatya imaszándéka is a jelenlegi nevelési és oktatási válság figyelembe vételére hív – állapította meg a főpásztor. Az igazság szeretetének átadása alapvető érték, ugyanis ha nem tudjuk mi a jó és mi rossz, ha minden relatív, akkor felmerül a kérdés: mire neveljük gyermekeinket? Fontos a lelki értékek átadása is. A nevelés és oktatás ugyanis nem korlátozódhat kizárólag a tudományok ismertetésére, hiszen a gyermek képességeit jóra és rosszra egyaránt felhasználhatja. Az embert arra kell nevelni, hogy tudását és képességeit a jó előmozdítására használja fel.
XVI. Benedek pápaságának egyik legfontosabb pillére éppen a nevelés és oktatás helyzetének kérdése. A Katolikus Nevelési Kongregáció a mai kor kihívásaira olyan tervekkel kíván válaszolni, amelyeknek középpontjába mindig az emberi személy és annak teljes fejlődése áll – mondta Grocholewski bíboros.
A tudományok átadásának az embert kell szolgálnia úgy, hogy egyedül is képessé váljon megfelelő véleményt, értékelést alkotni anélkül, hogy ideológiák vagy propagandák befolyásolnák. Fontos a nevelők felkészítése is, akikre szintén vonatkozik, hogy nem elegendő csupán az intellektuális tudás, hanem lelki, spirituális képzésben is részesülniük kell.
XVI. Benedek pápa a madridi Ifjúsági Világtalálkozó alkalmával elmondta, hogy a teljes igazság felé vezető út a szeretet, a hit és az értelem együttes útja. A racionalitás határait ki kell bővíteni, vagyis az emberi értelem lehetőségeit nem szabad csupán a felfedezhető és a gazdaságilag hasznos dolgokra felhasználni. Meg kell nyílni az igazságra, az emberi létezés alapvető kérdéseire, az élet valódi értelmére – magyarázta a bíboros. A hitnek és az értelemnek együtt kell működnie, az őszinte értelem ugyanis nem határolódhat el azoktól a kérdésektől, amelyeket a vallások állítanak elénk. Ezek ugyanis az élet alapvető kérdései.
Zenon Grocholewski bíboros végül azt kívánta az elkövetkezendő tanévre, hogy a fiatalok olyan szilárd és erős személyekké váljanak, akik felelősséggel tudnak értelmet adni saját és embertársaik életének.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír
(lt)