Megemlékezés és családnap

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Vakacio-bucsuztato-tatardombon-2011/viewsize/DSC_0054.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Vakacio-bucsuztato-tatardombon-2011/viewsize/DSC_0054.jpg'

DSC_0054.jpgSzékely őseink összefogása, helytállása követendő példa gyermekeink számára is – Böjte Csaba ferences szerzetes kezdeményezésére immár harmadik éve a Gyergyószárhegy és Gyergyóditró határában levő Tatárdombnál gyűlnek össze Csaba testvér gyergyószéki otthonainak neveltjei és a hívek, hogy a történelmi helyen merítsenek erőt az életben való helytálláshoz. Szombaton kettős ünnepet ültek itt a résztvevők: a tatárverő székelyekre való megemlékezés és a Székelyföldi Családok Napja ünnepségei gyűjtötték egybe az érdeklődőket.

 

 

A szentmisével kezdődő megemlékezésen Baróti László ditrói plébános a családok szerepére, fontosságára hívta fel az egybegyűltek figyelmét. „A család a társadalomnak a szíve – ezért kell nagyon vigyázzunk a családunkra, mert onnan fog származni az, ami boldogítja, vagy pedig fékezni fogja társadalmunk fejlődését” – fogalmazott a plébános. Prédikációjában kiemelte a jó közösség, a szerető család biztonságának, a bizalom átélésének fontosságát, a valódi szabadság megélésének jelentését, ugyanakkor a népességcsökkenés veszélyeire is rávilágított, kiemelve a keresztény ember hit általi feladatát, az életben felmerülő problémákra a megoldások keresését.
A Tatárdombnál tartott szentmisét – az 1658-ban ezen a helyen harcoló, a tájat, a népet, a kultúrát, az értékeket megvédő székely asszonyok, családanyák emlékére – a megpróbáltatásban élő magyar családokért ajánlották fel.
A szentmisét követően Bajna György újságíró, valamint Fazakas Károly és Fazakas Gizella történelem szakos tanárok elevenítették fel a 353 évvel ezelőtt Gyergyószárhegy határában zajlott történelmi eseményeket. Az elhangzottak szerint 1658. szeptember 6-án Gyergyószárhegy határában győzte le a Gábor diák vezette maroknyi asszony, idős és gyermekből álló székely csapat a betörő tatárokat és moldvaiakat. A győztes csata emlékét hirdeti a máig Tatárdombnak nevezett halom, mely alá az elesetteket temették közös sírba.
Gábor László, Gyergyószárhegy polgármestere a tatárdombi egykori eseményekre hivatkozva elmondta, az 1658-as tatárdúlás sikeres visszaverésének emléke példaértékű útmutatást ad az összefogás fontosságáról, a megemlékezés pedig jó alkalom arra, hogy az emberek nagyobb odafigyeléssel viseltessenek egymás iránt. A polgármester elismerését fejezte ki Böjte Csaba atya áldozatos munkássága, a rászorulókon való segítő tevékenysége iránt.
A Székely Családok Napjának ünnepe kapcsán a polgármester a családok számszerű és hitben való megerősítésének fontosságát emelte ki. Ez alkalommal adta át a község legnépesebb családjának járó kitüntetést is, melyet Vakaria Ernő ötgyermekes családapa vehetett át.
Hargita megye önkormányzatának nevében Magyari Vencel képviselő köszöntötte az egybegyűlteket.
Böjte Csaba ferences szerzetes az ősök példájára hivatkozva, a megmaradás érdekében az összefogásra buzdította a jelenlévőket. A tatárdombi emlékhely építés alatt álló oltárának kapcsán köszönetét fejezte ki Köllő Miklós tervezőnek, Szabó Tamás kivitelezőnek, és a tervek szerint egy év múlva elkészülő építmény további munkálatait ismertetve, a hely adta lehetőségek kihasználásáról is szólt: „Miért ne lehetne itt gyakrabban összegyűlni, a múltból építkezve a jövőre közösen gondolva, egy szép helyet kialakítani?” A ferences rendház tulajdonában lévő terület nemes célokra való kihasználása érdekében az atya együttgondolkodásra kértre fel a „hangadó” személyeket.
Az ünnepi beszédeket követően az 1908-ban állított emlékmű megkoszorúzása, rövid kulturális műsor következett, majd felszelték a székelyföldi családok kenyerét. A délutáni programok során az érdeklődők kiselőadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken vehettek részt, megnézhették a székely vörös darabont díszőrségváltást, és bemutatásra került a Székelyföldi Legendárium is. Nem maradtak el a már megszokott játékok, arcfestés, bográcsolás sem.
A Tatárdomnál tartott Székelyföldi Családok Napja rendezvénysorozatot Hargita Megye Tanácsa, Gyergyószárhegy Polgármesteri Hivatala, a Csíki Anyák Egyesülete, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és a Caritas együttműködésében szervezték meg.
Pethő Melánia

{zoomcat catid=1290}