Egészséges család – egészséges társadalom

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Vakacio-bucsuztato-tatardombon-2011/viewsize/IMG_7909.jpg'
There was a problem loading image 'images/stories/zoom/Vakacio-bucsuztato-tatardombon-2011/viewsize/IMG_7909.jpg'

IMG_7909.jpgVakációbúcsúztatás és Székely Családok Napja

 

 

Kettős ünnepséget ültek szombaton Gyergyószárhegyen a Tatárdombnál. Egyrészt a Ferenc-rend szervezésében zajló megemlékező szentmise és koszorúzás során megünnepelték az 1658-as tatárdúlás sikeres visszaverésének évfordulóját, másrészt Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk programjának keretében megülték a Székely Családok Napját.
A család mint a társadalom alappillére kérdéskörét boncolgatta homíliájában Baróti László gyergyóditrói plébános azon a szentmisén, amit hagyományosan több éve a Ferenc-rend, illetve a Dévai Szent Ferenc Alapítvány szervez Gyergyószárhegyen a Tatárdombnál.
„Félünk életre szóló szent szövetséget kötni, nem becsüljük kellően az anyaságot” – fogalmazta meg a család válságáról szóló észrevételeit a megemlékező szentmise főcelebránsa, Baróti László plébános. Mint kihangsúlyozta, csak akkor beszélhetünk egészséges társadalomról, ha az egészséges családokból épül fel, ez pedig csak úgy lehetséges, ha ismét értéket képvisel a társadalom legkisebb sejtje, a család. Követendő példának Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre herceg családját hozta fel, mint az első magyar szent családot, amely modellként szolgálhat akár ma is. A szentmisét követő beszédében Böjte Csaba testvér kihangsúlyozta: „A mi népünk az idők során a nehézségek elől nem elmenekült, hanem összefogott, szembement a nehézséggel, az ellenséggel, és győzelemre vitte az ügyét.”
Az ünnepség hagyományosan a Tatárdombnál lévő emlékmű megkoszorúzásával folytatódott, ahol idén először a dobrudzsai tatár közösség koszorúját is elhelyezték. A program folytatásában felköszöntötték a legnépesebb családokat, így Gábor László gyergyószárhegyi polgármester az ötgyermekes Vakaria családot, míg Borboly Csaba megyeitanács-elnök a tizenkét gyermekes Deák családot köszöntötte. Borboly beszédében kihangsúlyozta: dolgozni kell, hogy az emberekben letisztuljon, mi a család lényege, a gyerekes anyukákat vagy apukákat ne diszkriminálják a munkahelyen amiatt, hogy a gyerekeikre is időt akarnak szánni. Ugyanakkor részmunkaidős alkalmazással vagy más tevékenységekkel lehetőséget kell teremteni azok számára, akik a gyereknevelés mellett is szeretnének aktív tagjai maradni a társadalomnak, és nem utolsósorban pénzt keresni, hiszen a gyereknevelés további anyagi terheket ró a családokra.
A kettős megemlékezés szervezői a kezdeményező Ferencrend mellett Hargita Megye Tanácsa, a Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztési Ágazat és a Csíki Anyák Egyesülete volt.
Jánossy Alíz, Hargita Népe, 2011. szeptember 13.