Mária, (homok) tengernek csillaga

Nyomtatás

Az Alföld szívében ősi zarándokút felélesztését tervezi a Porta Egyesület Katolikus Munkacsoportja.

A zarándokút a kecskeméti Mária kápolnától indul, végcélja pedig Petőfiszálláson, a szentkúti Mária kegyhely. A lelkes tervező csapat ősi dűlők felfedezésével egy sajátos „Jakab-útvonal” térképre vitelén és lelki tartalommal való gazdagításán dolgozik.
A zarándoklatokat évente négyszer hirdetné meg a kecskeméti Mária tisztelőkkel a munkacsoport: Gyertyaszentelő, Pünkösd, Nagyboldogasszony és Kisboldogasszony ünnepére.
Magát az útvonalat is úgy állítják össze, hogy belső elmélyülésre és imádságra alkalmas legyen a zarándoklat. Előnyben részesítik tehát a néptelen a földutakat a forgalmas közutakkal szemben. Kifejezett törekvés a régi hagyományok felélesztése, amikor a kecskeméti emberek gyalog, vagy lovas kocsival indultak a búcsúba, s időnként akár beszántott utakon vezetett zarándoklatuk. Természetesen a Porta Egyesület aktivistái mindent megtesznek a útszakasz komfortossá tételéért is.
Különös egybeesés, hogy az útonjárók, zarándokok védőszentjeként tisztelt Szent Jakab apostol neve kétszer is útba esik ezen a tervezett pusztai szakaszon, amely érinti Fülöpjakab és Jakabszállás határát is. De útba esik több lerombolt vagy tönkrement régi templom – mint például a bugacmonostori romok – és régi kereszt is. Bizonyos tehát, hogy felemelő megtapasztalásokban lesz része a zarándoklatra vállalkozóknak.
A számítások szerint öt órás lesz a gyalogtúra, amelynek élén búcsúvezető áll majd. A részleteket már egyeztették Balázs Gergely piarista atyával, a Mária kápolna lelkipásztorával és hamarosan a pálos közösséget is felkeresik. A tervek szerint minden érintett egyházközség határában friss vízzel, áldással, harangzúgással, esetleg némi pogácsával fogadják majd az úton lévőket.
A Porta Egyesület Katolikus Munkacsoportja bízik benne, hogy az emberek hamar megszeretik és magukénak érzik a régi-új hagyományt. Nagy érdeklődésre számítanak, hiszen a zarándokutat a vallás, az összetartozás, a nemzeti önismeret és az Alföld szeretete vezérli, de fizikai teljesítményként is szép lehetőség mindenkinek. Igazi érdemszerzés.
Porta Egyesület/VPA Híporta Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.