Szakmunkások és mesterek képzését tervezik

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Intezmenyek_1143368.jpgSzakmunkásképzés elindításának lehetőségeiről egyeztetett Gyergyóditróban Böjte Csaba OFM, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Tánczos Barna vidékfejlesztési és mezőgazdasági államtitkár, a helyi polgármester és iskolaigazgató, valamint a megyei tanács szakemberei.

Böjte Csaba elmondta, a román iskolarendszer hiányosságait szeretnék kitölteni ezzel a kezdeményezéssel, hiszen jelenleg azok a tanulóknak, akik inkább mesterséget szeretnének elsajátítani, nagyon kevés lehetőségük van. Pedig jó mesteremberekre nagyon nagy szükség van, el kell készíteni a székely termékeket, házakat kell építeni, használati cikkeket készíteni, és ez becsületes megélhetési lehetőséget biztosít mindenki számára, aki szívvel-lélekkel végzi a munkáját. Ugyanakkor el kell fogadnunk, hogy gyerekeink különböző képességűek, van, aki a tudományokban jeleskedik, és van, akinek a Jóisten a kétkezi munkához adott tehetséget, ami ugyanolyan értékes a társadalom számára. Így támogatnunk kell gyerekeinket a kibontakozásban, nem feltétlenül beleerőltetni őket egy skatulyába, hangzott el.

Borboly Csaba a Hargita megyei főtanfelügyelő, Ferencz-Salamon Alpár képviseletében is üdvözölte a kezdeményezést, és támogatásáról biztosította, hiszen mint elmondta, fontos, hogy megtalálják azokat a lehetőségeket, amelyekkel hatékonyan ki lehetne tölteni ezt az űrt a közoktatásban, és legfőképpen olyan képzési rendszert alakítsanak ki, amely valós tudással rendelkező, önálló munkavégzésre alkalmas munkatársakat ad majd Székelyföldnek. A tanácselnök szerint a már meglévő rendszerre kell ráépíteni a képzést, a megyei tanácshoz tartozó Hargita Megyei Művészeti Népiskola már foglalkozik mesteremberek képzésével, annak tevékenységét bővíteni lehetne újabb területekkel, illetve különböző helyszíneken lehetne kirendeltséget nyitani.

Az iskola igazgatója elmondta, sok szakemberrel, mesteremberrel felvették már a kapcsolatot, és az az általános tapasztalat, hogy nehéz olyan munkatársat találni, aki érti a dolgát, ismeri a szakma csínját-bínját, éppen ezért nagy az igény a jó szakemberek képzésére.

A megbeszélésen elhangzott, hogy kidolgozás alatt van az RMDSZ által előterjesztett új tanügyi törvény metodológiája, így még lehetőség van kiegészítések, javaslatok megtételére. Éppen ezért Hargita Megye Tanácsának szakemberei olyan javaslatokat fognak kidolgozni és továbbítani a minisztériumnak, amelyek lehetővé teszik a szakmunkásképzés iránti igény kielégítését.
erdely.ma