Törökországi földrengés – a török püspöki konferencia elnökének beszámolója

Nyomtatás

torok_0.jpgOktóber 23-án, vasárnap erős, a Richter-skála szerinti 7.2 erősségű földrengés rázta meg Törökország keleti részét, Iránnal határos területét, Van városát. Eddig 260 a tragédiában elhunytak száma; több százan vannak az eltűntek listáján. Ruggero Franceschini smirne-i metropolita érsek, a török püspöki konferencia elnöke nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

„Mindannyiunkat nagyon megrázott a földrengés híre, eddig is nagy aggodalommal tekintettünk a terület problémáira, mivel katonai ellenőrzés alatt álló övezetről van szó. A nemzetközi szolidaritás azonnal megindult, többek között Izrael ajánlotta fel segítségét. Sajnos nagyban megnehezíti a helyzetet, hogy területén katonai műveletek zajlanak, így sokaknak lehetetlenné válik az eljutás, mivel komoly ellenőrzéseken kell átesni” – mondta el a főpásztor.
A Vatikáni Rádiónak a helyszínről nyilatkozott továbbá Roberto Ugolini, aki a földrengés sújtotta övezetben él családjával. Az olasz állampolgár elmondta, hogy a helyi emberek hozzá vannak szokva a problémákhoz, ugyanis nagyon nehéz körülmények között élnek. Viszont nagyon kötődnek egymáshoz és közösségi életet élnek. Ha valaki ellátogat ezekre a területekre és elveszíti a pénztárcáját, biztos lehet abban, hogy megtalálja, mint ahogy abban is, hogy a szegény sorban élő polgárokhoz betérve mindig számíthat egy darab kenyérre és éjszakai szállásra. A földrengés utáni segítségnyújtással kapcsolatban ismertette: sajnos igen nehézkes a segélyszállítmányok eljuttatása és a mentési folyamatok koordinálása, mert nagy területről van szó. A telefonvonalak azonban újra működnek, így könnyebb a hozzátartozók felderítése is.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír