A média ködösít az egyiptomi keresztényellenes események kapcsán

Nyomtatás

bishop-anba-stephanos.jpg„Az egyiptomi keresztények az utóbbi évszázadok legnehezebb időszakát élik át” – nyilatkozta Anba Stephanos, a Bebai Egyházmegye kopt-ortodox püspöke.

„A keresztényeket a nemzetközi média szeme láttára ölik meg, a rendőrség nem lép fel, senki nem büntetnek meg” – mondta a püspök a Szükséget Szenvedő Egyház nemzetközi központjában tett látogatásakor. Emlékeztetett, arra hogy egyre több támadás éri az istentiszteleti helyeket a legnagyobb arab országban, az elmúlt hónapokban Egyiptomban több templomot leromboltak vagy megrongáltak.
A kopt püspök azt is elítéli, hogy a média és a különböző információs hatóságok olykor elhallgatják vagy ködösítik ezeket az eseményeket. „Szerencsére volt valami nemzetközi visszhangja azoknak a videóknak, amelyeket az október 9-i megmozduláson forgattak, és a kopt egyház által fenntartott adóállomásokon keresztül közvetítettek. Így legalább azokról az erőszakos cselekményekről hiteles bizonyítékok vannak”.
A főpásztor szerint az egyiptomi média gyakran ösztönözte azt a megkülönböztetést, amelyet a kopt egyház elszenved az országban. „Számtalan törekvés irányul a keresztények kizárására. Az álláshirdetésekben például kifejezetten olyan nőket keresnek, akik fátyolt viselnek. Az egyiptomiakat gyakran lebeszélik arról, hogy bármiféle kereskedelmi kapcsolatot tartsanak fenn keresztényekkel, akik sok esetben tevékenységük bezárására vagy átengedésére kényszerültek.”
A kopt-ortodox püspök véleménye szerint a vértanúság a koptok genetikai örökségének része a kereszténység kezdeteitől fogva. „Mindazonáltal a koptok nemcsak hogy továbbra is úgy tekintenek az egyházra, mint anyára, hanem mindig készek, hogy habozás nélkül támogassák egyházukat és nemzetüket.”
Anba Stephanos szkeptikusnak vallja magát a november 6-ra tervezett választásokat illetően. „Még ha a koptok – létszámukból fakadó erejüket tekintve – döntő szerepet is játszhatnak, a jövő nem tűnik rózsásnak” – jelentette ki. A Szükséget Szenvedő Egyház adatai szerint Egyiptom 76 millió lakosából 12 millió keresztény (többségében kopt-ortodox) – írja a Zenit.
Magyar Kurír