A pápa és Canterbury érseke ökumenikus imán vettek részt a Westminster-apátságban

Nyomtatás

ImagePéntek este Rowan Williams anglikán érsek és XVI. Benedek pápa ökumenikus imádságon vett részt a Westminster-apátságban. Mint a pápa fogalmazott, a keresztény egység kívánalma a Krisztusban való hitből fakad.

Az egyház egysége nem lehet más, mint egység az apostoli hitben, amely hit a keresztség által rá van bízva Krisztus Testének minden új tagjára. Ez a hit egyesít minket az Atyával és ez által a hit által részesülünk a Szentlélekből és a Szentháromság életéből, ami az egyház koinoniájának modellje.
Az Isten szavához való hűség, mivel az igaz szó, segít abban, hogy mind jobban megértsük Isten akaratát, és hogy elkerüljük az intellektuális konformizmust, valamint az engedékeny igazodást a kor szelleméhez. Mint XVI. Benedek mondta: ezeket a szavakat bátorításként mondja, mint Péter utóda, akinek különösen is fontos a keresztények egysége.
Rowan Williams beszédében arról szólt, hogy Nagy Szent Gergely pápa alakja mennyire fontos az angol kereszténység számára, hiszen az ő idejében érkezett el a kereszténység a Brit-szigetekre. És mivel ez a kereszténység Nagy Szent Gergelyben gyökerezik, ezért különleges szál fűzi Péter és Pál apostolhoz. Majd Szent Benedeknek és rendjének a keresztény kultúrához való hozzájárulását méltatta. Mint mondta, a mai világban láthatjuk, hogy ha elveszítjük Szent Benedek látásmódját, akkor az mennyire elembertelenít. Ezután XVI. Benedek enciklikáit dicsérte, és hozzátette: reméli, hogy a pápa brit útja megújítja az ottaniak keresztény reményét és új erőt ad az ottani kereszténységnek. Végül II. János Pál Ut unum sint kezdetű ökumenikus enciklikájára utalva kifejtette, hogy Róma püspökének szolgálata milyen fontos.
Magyar Kurír