A Mária útra lehet alapozni a nemzetközi vallásturizmust

Nyomtatás

ImageA folyamatosan kiépülő Mária útról rendez konferenciát Csíksomlyón október elsejétől harmadikáig a Mária Út Egyesület, a Gyulafehérvári Caritas és az Erdélyi Kárpát-Egyesület. A konferencián előadást tart többek közt Orbán Szabolcs, az Erdélyi Ferences Rendtartomány tartományfőnöke és Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke is, aki nemrégiben körlevelet jelentetett meg a zarándokútról.


Mint a körlevélben az érsek fogalmaz: „A ma kereszténye egyre inkább a fölösleges hajsza és beteges életvitel áldozatává válik, sokszor szem elől tévesztve a lényeget. A fölösleges reklámözönben felnövekvő új nemzedéknek alig adatik meg, hogy Istenről, szeretetről, megbocsátásról halljon. Jézus Krisztussal együtt valljuk: „az igazság ismerete tesz szabaddá” (Jn 8,31-32). Ahhoz, hogy megismerjük az igazságot, időre van szükségünk. Ezt az időt csakis akkor tudjuk biztosítani, ha kilépünk a mindennapok sodrásából. A Mária út olyan zarándokprogram, amely segít korunk emberének, hogy önmagára és Istenre találjon.
Kialakítás alatt álló, Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, amelynek keleti-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől Csíksomlyóig vezet. Gyalogos és kerékpáros útjaival hét országot köt össze. Az útvonal alapvetően a Szűzanyához kapcsolódó kegyhelyeket foglalja magában több ezer km hosszúságban, de ehhez kapcsolódva minden történelmi, vallási, kulturális, természeti vagy épített értékekre is ráirányítja az érdeklődők figyelmét. A Mária útnak hármas célkitűzése van: a kereszténység értékeinek megőrzése és továbbadása a jövő nemzedéknek; Közép-Európa vallási és kulturális értékeinek megismertetése a világgal; a spiritualitást, illetve a mindennapi élet hajszájából kiszakadni akarók számára vonzó, értékeket hordozó, biztonságos zarándokhálózat létrehozása.”
Horváth Endre gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott múlt csütörtökön, Siófokon: az egészséghez pedig hozzátartozik a lelki egészség is, ezért például fontos kérdés az is, mit tud kezdeni az ország a vallási turizmussal, amelyben egyedi adottsággal rendelkezik. A Mária útról szólva elmondta, a Mariazelltől Csíksomlyóig tartó több mint ezer kilométeres út jelentős részben Magyarországon halad át, és hosszabb, mint az El Camino. Az eddigi kezdeményezések, amelyekben érintettek az osztrákok, szlovákok és románok, abba az irányba mutatnak, hogy legyen az útvonalból ökumenikus zarándokút. „Úgy gondoljuk, ennél konkrétabban kell fogalmazni: a Mária útra lehet alapozni a nemzetközi vallásturizmust, ami óriási lehetőségeket rejt magában” – mondta a helyettes államtitkár.
Az említett konferencia programját a Mária út honlapján olvashatja el.
Magyar Kurír