Húszéves az erdélyi Hit és Fény

Nyomtatás

ImageA Hit és Fény lelkiségi mozgalom 1971-ben született a franciaországi Lourdes-ban, válaszként az értelmi fogyatékos gyermekek és szüleik szorongására, magányára. Alapítója a francia Marie-Hélene Mathieu gyógypedagógus és a kanadai Jean Vanier, aki 1964-ben a franciaországi Trosly-Breuilben létrehozta a Bárka közösséget a család nélküli, intézetben élő sérültek számára. A Hit és Fény jelenleg 72 országban 1310 közösséget számlál.

Erdélyben legelőször Sepsi­szent­györgyön a Szent József-plébánián alakult meg az első közösség magyarországi segítséggel, utána rögtön Csíkszeredában és Ko­lozs­váron. Jean Vanier a 90-es években személyesen is ellátogatott Csíksomlyóra. Sepsiszent­györ­gyön jelenleg két csoport is mű­ködik: a Molnár Zita vezette Fenyő és a Blága Botond által irányított, Harmatcsepp nevet viselő, ahol megtalálható a hármas egység a sérült, a hozzátartozó és a segítő személyében.
Múlt szombaton a Krisztus Király-templomban jubileumhoz méltóan ünnepeltek, ez egyben az éves zarándoklat is volt, hisz a sepsiszentgyörgyiek mellett részt vettek a nagyváradi, marosvásárhelyi, marosszentgyörgyi, kolozsvári, ditrói, csíkszeredai, türkösi és régeni közösségek. Délelőtt fehér sállal és kézi készítésű könyvjelzővel ajándékozták meg a jelenlevőket, a közösségek bemutatkozása után ökumenikus szentmisén vettek részt, melyen nt. Baricz Lajos marosszentgyörgyi szentszéki tanácsos, az első országos felelős lelkész prédikált. Ardai Erika tiszteletes asszony kiemelte, hogy felekezetre való tekintet nélkül, egy bárkában, egy jelképes házban élve — minden erőtlenségük ellenére — a Hit és Fény-közösségek szeretetet sugároznak. Ebéd után közös játékban feloldódva készítették el a védelmet is jelentő Bárkát.
Józsa Zsuzsanna, Háromszék