Régi idők ízei az udvarhelyszéki gyümölcsfesztiválon

Nyomtatás

ImageNégy napon át a nagymama sajátos ízvilágát lopták vissza Udvarhelyszékre: a lekvárok kikerültek a nyárikonyhából a sportcsarnok szomszédságába, a termelők további ismereteket szereztek a gyümölcskonferencián, a természetkedvelők a gyümölcsök útját fedezhették fel.

Beköltözött a falu a városba szeptember utolsó hétvégéjén. A vidám forgatagban elsősorban az édesszájúak és a természetes ízek kedvelői érezhették a hetedik mennyországban magukat a másodjára megrendezett Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválon.
A hagyományos gyümölcsök, mint például az alma, a körte, a szilva mákkal és rummal megspékelt változatokban is kaphatóak.
A vásárlók házi lekvárokat kóstolgattak, a termelők pedig versenyt főztek a székelyudvarhelyi sportcsarnarok előtt, népzene szólt, almahabzsolásban bizonyítottak a résztvevők, sült az ízes palacsinta a focipálya szomszédságában.
„Nehéz volt meggyőzni az asszonyokat arról, hogy az, ami nekik otthon van az éléskamrában, egy nagyon nagy érték, és érdemes erre odafigyelni, érdemes kihozni és bemutatni itt, az udvarhelyszékieknek. Úgy gondolom, hosszú távon arra kell odafigyeljünk, hogy a vásárlókkal erősítsük a kommunikációt, hogy megérjen bennük is ez a tudatos várárlói magatartás, hogy érdemes helyi termélket vásárolni, mert ezzel nem csak maguknak tesznek jót – azáltal, hogy egészséges termékeket vásárolnak, hanem a környékbeli gazdákat is segítik” – emelte ki Pakot Mónika, a Civitas Alapítvány projektfelelőse.
Ez ugyanis a hosszú távú célja a Civitas Alapítvány szakmai vezetésével és a norvég kormány támogatásával szervezett rendezvénysorozatnak, amelynek szerves részét képezi a nemzetközi konferencia a közösségalapú vidékfejlesztésről, valamint a Gyümölcsök útja elnevezésű projekt is. A mintegy 70 kilométeres útszakasz 14, hagyományosan gyümölcstermesztésből élő településeken vezet keresztül.
A Farkaslakán felavatott gyümölcsfeldolgozó üzem pedig egyfajta közösségi konyha, ahol a termelők saját gyümölcseikből készíthetnek majd lekvárt, szörpöket, aszalhatnak gyümölcsöt európai uniós szabványok szerint.
A Hagyományaink Gyümölcsei rendezvény négy nap után véget ért. Nem így a projekt: a termelők képzéseken ismerkedhetnek a sikeres uniós példákkal, konkrét ismereket sajátíthatnak el a gyümölcstermesztésről, az igényes vásárlók pedig száz százalékosan természetes lekvárokat szerezhetnek be a székelyföldi boltokban.
Duna TV