Emlékműve lesz Apor Vilmos püspöknek Kovásznán

Nyomtatás

 

 

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Istenkeresok_aporvilmos.jpgMegkezdte működését a győri Országzászló Alapítvány – olvastuk a Kisalföld című napilapban. Terveik szerint tavasszal Apor Vilmos püspök emlékművét avatják Kovásznán.

 

A bíróság a közelmúltban bejegyezte a győri Országzászló Alapítványt. Első akciójukat az elmúlt év végén már meg is szervezték: mint-egy 100 karácsonyi ajándékcsomagot hoztak Kovásznára, a Böjte Csaba alapítványához tartozó otthon 55 lakójának. Céljaik között szerepel Győrhöz kötődő egyéniségek emlékének ápolása is. Ennek szellemében maradandó emléket kívánnak állítani Apor Vilmos püspöknek Kovásznán. Az ottani gyermekvédelmi központ, amelynek működtetését a győri Szeretetnapokon befolyt pénz is elősegíti, a győri asszonyok védelmezése során mártírhalált halt püspök nevét viseli. Az alapítvány e többszörös kötődést kívánja tudatosítani, erősíteni a határ mindkét oldalán.
A dombormű tervét neves művész, Rieger Tibor készítette. A mintát várhatóan március végén szállítják Székelyudvarhelyre, ahol kiöntik a végleges alkotást. Az ünnepélyes avatást április 28-ra tervezik, erre ötnapos autóbuszos zarándoklatot szerveznek Győrből.
erdely.ma