Véget ért a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_konyvfeszt.jpgMagris, Nesbo, Fehér Béla, Csaba testvér meg a többiek

A Millenárison három és fél napig több száz író dedikált, több száz új könyv kellette magát. A forgalom messze meghaladta az első három hónap erősen mérsékelt vásárolói érdeklődését, a szervezők elégedettek: a könyvfesztiválra közel ugyanannyian látogattak ki, mint tavaly.
A kiadók véleménye már megoszlik: a kisebb cégek egy részének nem sikerült kiárulniuk még a stand bérleti díját sem. Számítottak rá, de úgy érezték, ha nincsenek jelen, végleg leírja őket a szakma.
Persze akadtak, akik az idén futottak be. Az Animus Kiadónak kapóra jött az északiak díszvendégsége. A Skandináv krimik sorozatukban most már egyértelmű sztár Nesbo. Az Európa és a Libri Claudio Magrisszal, a nagydíjas szerzővel aratott, de kapkodták a vevők Umberto Eco új regényét is. A négy új gyerekkönyv mellett a Magvető legsikeresebb műve Fehér Béla Kossuthkiflije.
Történhet bármi, ha Böjte Csaba megjelenik, hosszú sorok kígyóznak. Csaba testvér az utóbbi három fesztivál egyértelmű sztárja. Ahogy Kányádi Sándor is több órán át dedikált.
Miközben a könyvesek az e-könyv esélyeit latolgatták, a Kossuth Kiadó arra vállalkozott, hogy 24 hónap alatt új, nyomtatott nagylexikont ad a magyar közönség kezébe. S ha már Kossuth, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztés Egyesülésének tagjai úgy döntöttek, hogy neki adják az Év kiadója címet. Hosszú utat járt be a pártkiadói múlttól lassan szabaduló cég, de mára valóban meghatározó szereplője a piacnak.
Az Év budapesti könyvesboltja az Allee bevásárló központ elegáns Libri boltja lett, a legjobb vidéki üzletnek járó címet a soproni Cédrus könyvesbolt kapta. A II. kerület tanárai döntenek a Budai könyvdíjról, arról a kiadványról, amely az oktatást leghatékonyabban segíti. Ezúttal a Helikon Ki kicsoda a Bibliában? című százlapos, Turcsányi Márta által írt és szerkesztett művelődéstörténeti kártyajátéka kapta az elismerést.
A fesztivál zárásaként születésnapi partit rendeztek a szervezők. Kerek születésnapjukat ünneplő szerzők, köztük Jókai Anna, Tornai József, Kodolányi Gyula, olvastak fel és beszélgettek Tarján Tamás kritikussal a színpadon, és koccintottak az érdeklődőkkel.
A szervezők közben már a húszadik, jubileumi fesztivál programjait fontolgatják. A Gesztenyéskertből induló rendezvény immár nemzetközileg is jegyzett könyves esemény lett, ahová sikk eljönni a világ bármely tájáról.
hetivalasz.hu