A krisztusi küldetést vállalták

Nyomtatás

Hozzátartozók, ismerősök, egyházi méltóságok és paptársak jelenlétében tették le szombaton szent fogadalmukat Főcze Imre és Sebestyén Antal ferences testvérek. A csíksomlyói kegytemplomban tartott szertartáson dr. Jakubinyi György érsek szentelte pappá az Erdélyi Ferences Rendtartomány két örökfogadalmas szerzetesét.

A felszentelési szertartást megelőző homíliájában az érsek többek között kifejtette, a papnak három feladata van: áldozat bemutató, tanító, pásztor és bíró, azaz kormányozza a rábízott közösséget. „A ferences papságban a hármas fogadalom, a tisztaság, engedelmesség és a szegénység betartása jelenti azt az önként vállalt, de kötelező önsanyargatást, amely képesíti arra a ferences testvért, hogy másoknak is vezetője lehessen” – fogalmazott az alkalomhoz méltóan az egyházi méltóság. Hozzátette, amikor valaki vállalja a papságot, eszményképe az örök főpap, az Úr Jézus.

„De rászorulunk arra, hogy földi, emberi eszményképeink is legyenek” – folytatta a gondolatmenetet az egyházfő, kihangsúlyozva, a ferencesek esetében elsősorban Szent Ferenc az eszménykép, akinek lelkiségét a papságban is követik a szerzetesek.

A gyulafehérvári érsek ugyanakkor kiemelte, hogy mindezek mellett a Csíksomlyón szentelendő ferences papnak a legfontosabb, tisztán emberi, de legszentebb eszményképe a Boldogságos Szűzanya. „Ő a papoknak, de minden kereszténynek édesanyja. Aki itt szentelődik a csíksomlyói Szűzanya lábánál, annak egész életén át fel kell tekinteni a Szűzanyára” – hallhattuk az érsek részéről.

A prédikációt követően a papszentelés legfontosabb és lényegi részeként a szentséget kiszolgáltató érsek, mint az apostolok utóda, imádság és kézrátétel által átadta a jelölteknek a Krisztustól kapott áldozópapi hatalmat és küldetést. A hívek fölállva hallgatták a fölszentelő imádságot, kérvén, hogy a Szentlélek valóban vegye birtokba és töltse el a felszentelteket. Az újmiséseket beöltöztették a papi ruhába, a főpásztor pedig megkente tenyerüket illatos olajjal. A jelenlevő papok kézrátétellel, valamint öleléssel jelezték, hogy befogadták az új áldozópapokat az egyházmegye papi közösségébe. Végezetül az érsek átadta az új papoknak a hívő nép áldozati adományát, a kenyeret és a bort.

www.szekelyhon.ro