Magyar vértanúkról Rómában

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Istenkeresok_boldogok-egyutt.jpgA Római Magyar Akadémián június 8-án este emlékülésen ismertetik a huszadik századi ferences vértanúk életútját, akiknek egyház iránti gyűlöletből oltották ki az életét, és boldoggáavatási eljárásuk folyamatban van.

Az 1944 és 1954 között vértanúságot szenvedett szerzetesek a következők: Körösztös Krizosztom, Kovács Kristóf, Hajnal Zénó, Kiss Szaléz, Lukács Pelbárt, Kriszten Rafael és Károlyi Bernát.
A hét ferences közül hárman a kommunista partizánok, illetve katonák, négyen pedig a kiépülő szovjet-típusú hatalmi rendszer áldozatai lettek. Krisztusért adták életüket mind a nemzeti szocialista időszakban, mind a kommunizmusban: mentették az üldözötteket, kiálltak az egyházért, a kisemmizettekért. Helytállásuk következménye a meghurcolás volt, amely az odium fideiből, az Isten és az egyház elleni gyűlöletből fakadt.
A római rendezvényen felszólal Giovangiuseppe Califano ferences, aki a világ bármely részén boldoggá vagy szentté avatásra máltónak tartott ferences ügyét képviseli a Vatikán felé, továbbá Hieronim Fokcinski jezsuita professzor és Kálmán Peregrin ferences, a vértanúk boldoggá avatási eljárásának magyarországi vezetője, a Mátraverebély–szentkúti Nemzeti Kegyhely igazgatója.
A Római Magyar Akadémián ebből az alkalomból levetítik a Krisztusnak adott hét élet című 22 perces dokumentumfilmet is.
Szerdahelyi Csongor
Ferences Sajtóközpont
20-775-3366