Szétlőtték az istentiszteletet Nigériában

Nyomtatás

Fegyveresek csaptak le két templomra Nigériában a vasárnapi istentisztelet alatt – írta meg a BBC. A hírügynökségi jelentések szerint egy nő meghalt és többen megsebesültek.

Biu városában öt fegyveres nyitott tüzet a hívőkre, megölve egy nőt és három másik embert megsebesítve. Az ország középső részén lévő Jos városában pedig egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy templom előtt, aminek az eredménye néhány sebesült lett.
A támadások után néhány órával keresztény fiatalok útakadályokat kezdtek felállítani, és a rendőrségnek kellett szétoszlatnia őket.
A merényleteket egyelőre senki sem vállalta magára, de valószínűleg a Boko Haram fegyveres terrorszervezet tagjai állnak mögöttük, mivel ők korábban is támadtak már meg templomokat. A szervezet 2009 óta a hasonló akcióival több száz embert megölt már Észak-Nigériában.
Boko Haram
Az iszlamista Boko Haram – aminek a jelentése „Nem, a nyugati oktatásra!” –  korábban megtámadott már templomok mellett iskolákat, rendőrörsöket és kormányépületeket is.
Ez a csoport robbantott fel januárban 150 embert, szintén Kano-ban. A nigériai kormány eddig nehezen tudja megfékezni a fegyveres csoportot, ami elsősorban az északi muszlim régióban működik, de lecsaptak már a déli fővárosra, Abuja-ra is.
Legutóbb április 29-én csaptak le egy istentiszteletre: akkor legalább hat ember meghalt Kano-ban, ahol a helyi egyetemen vették tűz alá, és 30 percen keresztül folyamatosan lőtték azt az előadót, ahol a keresztény istentiszteletet tartották, és több bomba is felrobbant.
Utoljára május 3-án mészároltak le 34 embert egy nigériai piacon.
index.hu