Új dokumentumok a megszentelt életről

Nyomtatás

ImageUrunk bemutatásának ünnepe egyben a megszentelt életet élőkért való imádság napja. Franc Rodé bíboros, a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációjának prefektusa a Vatikáni Rádiónak adott interjújában elmondta, hogy lényegesen csökkent a nem felszentelt papként élő szerzetesek száma. Vélhetőleg azért, mert az egyház kevés figyelmet fordít rájuk, holott fontos szerepet töltenek be az evangelizálásban.

Ősszel a Szerzetesi Kongregáció új dokumentumot tesz közzé, amelyben a világban élő szerzetesek kérdésével foglalkozik. A másik készülőben lévő dokumentumot az Istentiszteleti és Szentségi Kongregációval közösen dolgozzák ki az imáról és a liturgiáról. A megszentelt életet élők számára ugyanis az imának központi helyet kell elfoglalnia. Az egyre gyorsuló életritmus következtében ez ma egyre nehezebbé válik.
A fiatalok részéről bizonyos járatlanság tapasztalható a liturgia terén. Vannak olyan liturgikus elképzelések, amelyek nem mindig követik a jóízlést, és nem felelnek meg az egyház liturgikus lelkületének. Szükség van tehát bizonyos korrekciókra. A készülő dokumentum első része az imával, második része pedig a liturgikus képzéssel foglalkozik. Mindkettő szükséges és hasznos a szerzetesek, szerzetesnők számára – nyilatkozta a Vatikáni Rádiónak Franc Rodé bíboros, a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációjának prefektusa.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír