Átnyújtjuk az ünnep perceit

Nyomtatás

„Bim-bam” - beharangszóval ígértük tavaly október 25-én: lapunk  kéthetente Hit-Vallás  rovattal   jelentkezik. Máig tizenkét hónapon át, és mondanánk, 24 oldalon.

 

Évforduló tájékán összefűztem: számszerűsítve mégse ennyi. Mert a nagyobb egyházi ünnepekre emlékoldalakat szerkesztettünk. Számos hírportálon és társrovatokban is közzétették híradásainkat. Kinőtte hírközlésünk a Hit-Vallás rovat kereteit: heti rendszerességgel helyet kapunk az Aktuális, Vidék és Művelődés rovatban is. Amint a hitvalló, Isten-álmodta ember hétköznapjaiban, ünnepeiben: a közösségi jelen része, valósága – írásainkban is. Hogy leképezhető napilapunk hasábjain? A benne részt vállalókért szólt a közös Miatyánk péntek délután az Udvarhelyi Híradó szerkesztőségében. Törekvéseinkért, az évfordulóért, és az eljövendőért.

Közösségi ügyünkért hitélménnyel csakis együtt, közösségben és egységben tehetünk. Az Ígéret szerint: ”ahol ketten, avagy hárman az én nevemben.” Így indultunk egy évvel ezelőtt a szerkesztőségben. Aztán a helyi egyházi közösségek felelős vezetői felé. Együtt: az olvasókhoz. Közelebbi és távolabbi vidékekre. Szakmai- és imaháttérrel. Bátorítással, együttgondolkodással, visszajelzéssel. Amely mindannyiunk számára töltekezés és örömforrás volt: belepillantva különböző hitvallásúak hétköznapjaiba, tanultunk egymástól.
Visszatekintő és jövőt tervező ünneplésre ültük körül az elmúlt tizenkét hónapot jelenítő mécseseket, és gyújtottunk egy szülinapi gyertyát is. Szóemlékek, írott oldalak tartalmai vidámítottak és tesznek bizakodóvá. Különböző felekezetű, élet- és közösségi helyzetűeket: az Ügyért.
Kimondva is a mindennapi hírözön mellett oázis-érzéssel veszik kezükbe másodhétfőként az újságot, és tolmácsolták: „atyafiaik” is hasonlóképpen. Minden megszólalásból kiviláglott: mindannyian bejártunk egy lelki-szellemi utat az elmúlt évben: egyrészt az újság felé, amely elfogadja-befogadja és közzéteszi sajátságos szókincsünkkel napi jelenvalóságunkat, ugyanakkor annak bizodalmával, hogy továbbra is, természetes módon megtalálja az egyházi hír is helyét a napi történésekben. Kifejezték: a befogadás-elfogadás kölcsönös. Viszonyulások változtak a rovat által: lapunk is megtalálta helyét az egyházközségekben.
Öröm, köszönet és hála fogalmazódott. Hogy eddig csak írásainkból ismert nevek után személyesen is megismerkedhettünk. Hogy elmondhattuk: csapatmunka eredménye mire tartalmilag összeáll az oldal.  Szintén csapatmunka, mire szerkesztés-tördelés eredményeként látványában is elkészül.
Hogyan tovább? Továbbra is „átnyújtjuk” írott formában az ünnep- és hétköznapok egyházközösségi tudnivalóit, történéseit az olvasóknak. Oldalanként egy-egy igerészt is kínálunk útravalóul.
Alkalmanként Hit-Vallás Olvasói Estet szervezünk, hogy „átnyújtsuk” a mostani, munkatársi találkozó élményeit. Előbb Székelyudvarhelyen, a különböző felekezetek közösségi házában szervezve, majd Székelykeresztúron is.
Azokról a közösségekről írhatunk, amelyektől, és akiktől hírt kapunk. Mi is várjuk programkínálatukat.
És megköszönjük az együttgondolkodásra, ünnepi gondolatokra és Hit-Vallás jövőtervezésre szánt idejüket, az Isten nevében adott, szívbéli jókat – közte az asztali áldásokat.  Az ünneplés hétköznapokba átlendítő örömével: szeretetközösségben ízesebb, hitelesebb Hit-Vallásunk.
Molnár Melinda – Udvarhelyi Híradó