A pünkösdi búcsúra készülőknek

Nyomtatás
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Csiksomlyo_2007/thumbs/img_4353.jpg
There was a problem loading image http://www.magnificat.ro/portal/images/stories/zoom/Csiksomlyo_2007/thumbs/img_4353.jpg

ImageA csíksomlyói búcsú előtt a ferences atyák idén is megszerkesztették a búcsú programját, az ünnepi szentmise rendjét, énekeit, valamint a szervezési és magatartási útmutatót tartalmazó kiadványukat. Arra kértük Ft. Tímár Asztrik atyát, akinek már komoly tapasztalata van a búcsú szervezésében, hogy mondja el olvasóinknak a legfontosabb tudnivalókat, mire figyeljenek a hét végén Mária lábához érkezők.

Akár gyalogosan, akár autóbusszal, szervezetten vagy szervezetlenül érkeznek a zarándokok a búcsúra, arra kérjük őket, idejében induljanak el – figyelmeztet Asztrik atya. Különösen vonatkozik ez a járművekkel érkezőkre, hiszen idén a városon kívül, Somlyótól még távolabb kell hagyniuk az autóbuszokat, személygépkocsikat. Somlyóra érkezve pedig figyeljenek a rendezők utasításaira, és fogadják el azokat, aszerint vonuljanak fel a két Somlyó közötti nyeregbe. Nem légből kapott ötlet alapján kérnek esetleg egy-egy keresztalját, hogy a megszokottól eltérő útvonalat válasszák: a torlódás elkerüléséért kénytelenek a legésszerűbb megoldást megtalálni a szervezők.
A búcsú napján reggel hat órától gyónási és áldozási lehetőséget biztosítanak a kolostor négyszögletű udvarán, valamint a kegytemplom előtt, az udvaron levő kápolna mellett. A Szűzanya szobrához az oltár jobb oldaláról lehet fölmenni, a zarándokoktól itt is fegyelmet, csendet kérnek. A kegytemplomba való be- és kivonulás rendje is hasonló: a templomhajó jobb oldalán vonulhatnak be az újonnan érkezett búcsúsok, és a bal oldalon mennek ki.
A búcsús körmenetben megkülönböztetett helye van a kordonnak. Székely ruhás diákok tartják azt a kötélkeretet, amelyen belül a kisbazilika jelvénye, a Labarum és a liturgikus ruhába öltözött papság vonul fel. A kordon a kegytemplom elől háromnegyed 11-kor indul a Kissomlyó hegyére. A Salvator-kápolnánál a diákok kórusa énekli az Egészen szép vagy, Mária kezdetű éneket, majd főpapi áldás következik. Ez után vonul a kordon a Hármashalom oltárhoz.
A két Somlyó közötti nyeregben a vöröskeresztes sátrakban folyamodhatnak segítségért a rászorulók.
Tímár Asztrik atya külön felhívja a zarándokok figyelmét arra, hogy a búcsúra ne hozzák magukkal értéktárgyaikat, bankkártyáikat. Ha pedig mégis zsebükben marad, vigyázzanak rá.
A csíksomlyói kegytemplom igazgatója külön hangsúlyozta: a pünkösdi búcsúra egyetlen személyt hívtak meg: az ünnepi szónokot. Bár választási kampány van, a búcsút nem lehet politikai célokra kihasználni, itt nincsenek politikusok, fontos személyiségek, Somlyóra mindenki zarándokként érkezik, hogy imádkozzon, vállalva az út fáradalmait, és azokat felajánlva valamilyen nemes célért.

Takács Éva

Hargita Népe