Hiánypótló intézmény nyitotta meg kapuit

Nyomtatás

ImageFogyatékkal élôk nappali foglalkoztató köz­pontját avatták tegnap délután Csíkszeredá­ban. A Szent Ágoston-templomban helyet ka­pó intézmény egyedülálló kezdeményezésként jött létre, az iskoláskorukon túllépô sérültekkel való foglalkozás terén pedig hiánypótlónak bizonyul a megye­székhelyen. Az esemény font­osságát tükrözi, hogy az ünnepségen egyházi méltóságok, közéleti személyiségek, a Gyulafehérvári Egyházmegyei Caritas vezetôsége és csíksze­redai munka­társai, valamint fogyatékosok és azok szülei is részt vettek.

A plébániatemplomban megtartott szentmisével kezdődött a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ tegnapi megnyitóünnepsége. Ezt követően a résztvevők az épület alagsorában kialakított létesítményhez vonultak, ahol több köszöntőbeszéd is elhangzott. „Ez a központ, és minden olyan kezdeményezés, amely fogyatékkal élő testvéreink felkarolását szolgálja, egy lépés afelé, hogy a mi közösségeinkben komolyabban vegyük, magunkévá tegyük, testvéreinknek érezzük és testvérekként kezeljük ezeket az embereket” – fejtette ki dr. Márton András.
A Caritas igazgatója egyúttal megköszönte a városi és megyei elöljáróknak, illetve munkatársaiknak, hogy felismerték és felkarolták a kezdeményezést. Ráduly Róbert Kálmán polgármester szerint a tegnapi nap legnagyobb tanulsága, hogy az öröm, a boldogság, amelyhez kétségkívül minden embernek joga van, csak közösen cselekedve érhető el. Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője úgy értékelte, egy kör zárult be ezzel a központtal. Elmondta, több évvel ezelőtt óvodára, majd iskolára volt szükségük a fogyatékkal élőknek, a Caritasnak mindkettőt sikerült létrehoznia. „Innen már magától értetődő volt a gondolat, hogy az iskolából kinőtt fiataloknak is biztosítani kell a továbblépést. Nem tehetjük azt meg, hogy miután több éven keresztül közösséget biztosítottunk számukra, hirtelen elvágjuk a fonalat” – tette hozzá az igazgató, hangsúlyozva, hogy az intézmény létszükséglet volt Csíkszeredában.
Péterfi Attila, a Caritas csíkszeredai kirendeltségvezetője bevallotta, izgalommal tekintett a tegnapi esemény elé, amely révén tulajdonképpen a szülők igényeire válaszoltak. „Minden egyes intézmény felavatása olyan számomra, mint egy keresztelő. Keresztelőkor általában gyertyát szoktunk gyújtani, éppen ezért arra gondoltunk, hogy már induláskor nevezzük meg ennek az intézménynek a keresztszüleit, és ők a partnereink, akik itt vannak” – említette Péterfi, aki szimbolikus ajándékként egy-egy gyertyát adott át a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesülete, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, valamint a Szent Ágoston-plébánia képviselőinek.
Az ünnepség szalagvágással, majd a létesítmény megáldásával végződött, ezt követően az érdeklődők meglátogathatták a központot.

Rédai Botond
Ősztől működik teljes kapacitással
Péterfi Attilától, a Caritas csíkszeredai kirendeltségvezetőjétől megtudtuk, a 85 ezer lejes beruházással létrejött nappali központot egyelőre tizenkét 18–35 év közötti fiatal látogatja. A szükséges tapasztalatok levonása után ősztől teljes kapacitással fog működni az intézmény.

Egyéni és közösségi, emellett kreatív, illetve szabadtéri foglalkozásokra számíthatnak a sérültek, amelyek során hangsúlyt fektetnek a mindennapi élethez szükséges tudás elsajátítására, legyen az egyszerű asztalterítés vagy esetleg bevásárlás.  

 

Csíki Hírlap