Megkezdődött a nagykilenced

Nyomtatás

Megkezdődött a kilenc kedden át tartó zarándoklat Csíksomlyóra, a Szent Antal nagykilenced. A június 13-át, Szent Antal napját megelőző kilenc kedden át ünnepi rendben tartják a szentmiséket a kegytemplomban.

Feljegyzés van róla, hogy a somlyói diákság körében már 1720-ban tartották a Szent Antal nagykilencedet, ám az évenként rendszeresen tartott nagykilenced 1741-ben kezdődött. Akkor vették szokásba, hogy Szent Antal ünnepét megelőző kilenc kedden a diákok a labarum alatt kivonultak a Kis-Somlyón levő Szent Antal kápolnához, ahol szentmisét tartottak prédikációval. Ezeken az ima-alkalmakon, szentmiséken néhány év elteltével a hívek is részt vettek, ráadásul egyre nagyobb számban. A Szent Antal kápolnánál 1951-ig tartották a nagykilencedet, amíg a ferences barátokat el nem vitték Somlyóról.
A Szent Antal nagykilenced hagyományát felújították, és napjainkban is százak vesznek részt a keddi szentmiséken. A Csíksomlyón kezdeményezett nagykilenced szokása pedig azóta nemcsak a ferences rendtartomány más templomaiban, de a székelyföldi plébániatemplomokban is elterjedt.

Csíksomlyón június 9-ig a keddi napokon reggel nyolctól Koncsag László börtönlelkész, délelőtt fél 11-től Pénzes József, a csíkszeredai Szent Ágoston egyházközség plébánosa, este héttől pedig Mátyás József, a székelyudvarhelyi Szent Miklós egyházközség plébánosa prédikál. Június 13-án, Szent Antal napján is ünnepi rendben lesznek szentmisék, az estin pedig megáldják a gyermekeket.

Hargita Népe