Urunk színeváltozása

Nyomtatás

„Mikor ugyanis az Atyaistentől tiszteletet és dicsőséget nyert, ez a szózat hangzott hozzá a magasztos dicsőségből: Ez az én szeretett fiam, akiben kedvem telik! Mi hallottuk ezt az égből jövő szózatot, amikor vele voltunk a szent hegyen. És súlyos prófétai beszéd birtokában vagyunk, amelyre jól teszitek, ha figyeltek, mint sötét helyen világító lámpásra, amíg a nap fel nem virrad, és a hajnalcsillag fel nem kél szívetekben.”

(2Pét 1,16–19)
A Transfiguratio, Urunk színeváltozása Jézus megdicsőülésének ünnepe. Jézus a Tábor-hegyre ment fel három tanítványával: Péterrel, Jakabbal és Jánossal.
„Melyik a legszentségesebb zsinat, Kontziliom? – kérdezi Bod Péter. A melly gyűjtetett a Tábor hegyén; a melly mind válogatott Személlyekből állott. Jelen vólt ott a Kristus akiben nagynak a tudománynak minden kintsei. E Világról három választott Férjfiak: Péter, Jakab, János. A más Világról két nevezetes Szentek: Tőrvény-adó Móses, a ditsőséges Próféta Illyés. Az Ég megnyilatkozott, a Szent Lélek fényességben megjelent, az Atyának szava hallatott: Ez az én szerelmes Fiam. Bóldog Kontziliom az, a mellynek Presese (elöljárója) a Kristus, szolgál benne s Adsessor Móses, Illyés, Péter, Jakab, János, és az Atyának Igéje hallatik” – idézi Bod Pétert Ünnepi kalendáriumában Bálint Sándor.
A Tábor-hegyi megdicsőülés ünnepét a keleti egyház már a VI. században megülte; karácsony, húsvét, pünkösd után e napot tekintik a legszentebbnek. A nyugati egyházban az első ezredforduló közeledtével kezdték számon tartani, összefüggésben Krisztus 1000-re várt visszatértével. Hivatalos ünneppé III. Kallisztusz pápa rendelte el hálául annak emlékére, hogy Hunyadi János és Kapisztrán Szent János vezetésével a magyar seregek 1456-ban Nándorfehérvárnál győzelmet arattak a törökök felett. Az 1456. július 22-i győzelem híre két héttel később, épp augusztus 6-án érkezett a pápai udvarba.
A színeváltozás csodájának a hagyomány szerinti színhelyén, a galileai Tábor-hegyen az arab hódítás előtt három bazilika épült. Felszentelésük napját, augusztus 6-át az első keresztény évezred végén kezdték számon tartani.
Magyar Kurír