Adventi szimbólumok

Nyomtatás

ImageAdvent a várakozás és a lelki felkészülés időszaka. Vajon mit szimbolizál a koszorú, és a rajta lévő gyertyák? Mikor és hogyan alakult ki ez a hagyomány?

  Advent a várakozás időszaka. Ilyenkor ki kell(ene) üresíteni magunkat, hogy Jézus szeretete megtölthessen bennünket. „Ádvent: a várakozás megszentelése" – írja Pilinszky János, híres költőnk. „Jól kell várakoznunk, ahogyan a gyermek várakozik az első hóesésre", és „meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk".

Öltöztessük ünneplőbe a szívünket!
Az Advent jelentése – az Adventus Domini összetételből – az Úr eljövetele. A legismertebb jelentése a várakozás, de ugyanígy vonatkozik a lelki felkészülésre is. Üzenete szerint szívünket öltöztessük Karácsonyra ünneplőbe. Az egyház ezt az időszakot a VI. században vezette be. Pontosan négy héttel Karácsony előtt éjfélkor harangszó adta hírül, hogy megkezdődött az advent időszaka, és egyben az új egyházi év is. Ilyenkor az emberek böjtöltek, misékre mentek, amelyeket Szűz Mária tiszteletére szenteltek.
A négy gyertya jelentése
A koszorú négy gyertyája, advent négy hetének, négy vasárnapjának szimbóluma. Az első – még fából készült – kocsikerék nagyságú adventi koszorún, amelyet 1839-ben Johann Heinrich Wichern evangélikus lelkész készített Hamburgban, még 23 gyertya égett. A négy fehér gyertya a vasárnapokat jelképezte, a 19 kisebb piros gyertya pedig a hétköznapokat. Később díszítésül fenyőgallyakat is tűztek a koszorúba. Majd a gyertyákat vörös és arany szalagokkal díszítették, az élet és fény jelképeiként. Ez a szokás hamar elterjedt Németországban, azt követően pedig egész Európában.
A fény élet szépségére világít rá
Az adventi időszaknak kettős tartalma van: a várakozás és a bűnbánat. Ebben a várakozásban már benne van a karácsonyi öröm, de ugyanakkor magába foglalja a bűnbánat komolyságát és mélységét is. A bűnbánat színe a lila, ezért szoktak lila gyertyát, vagy lila szalagot kötni az adventi koszorúra.
A fény Jézus fénye, amelynek világossága elhozza a tisztaságot, rávilágít az élet szépségére. És ahogy Jézus mondja a Bibliában: „Én vagyok a világ világossága, és aki velem mer jönni, az maga is világosság lesz ebben a világban." (Jn. 8, 12)
Kalendárium a gyerekek örömére
Az adventi naptárat egy édesanya találta ki gyermekének, hogy könnyebb legyen számára a várakozás. Eleinte bibliai idézeteket rejtettek a kis ablakocskák mögé. Később 24 gyufásdobozt kötöttek egymás után egy hosszú, lila szalagra, és naponta levágtak belőle egyet, majd a bibliai mondatok mellé már cukorkát is tettek. A manapság használt adventi naptárak már leginkább csak édességet tartalmaznak a gyerekek legnagyobb örömére.
freesprit.hu