Először zarándokol Csíksomlyóra a generális

Nyomtatás

A 443. csíksomlyói pünkösdi búcsún az ünnepi szónok a dévai árvák atyja, Böjte Csaba lesz és első alkalommal zarándokol ide a világ ferenceseinek legfőbb elöljárója, José Rodriguez Carballo generális – közölte a Ferences Sajtóközpont.

A pünkösdi zarándoklatot május 21-én, pénteken a 19 órakor kezdődő szentmise nyitja meg. A misét követően a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás kezdődik. Május 22-én, szombaton reggel 7-kor és 8-kor, valamint este 7 órakor lesznek szentmisék a kegytemplomban. Az ünnepi szentmise 12.30-kor kezdődik a két Somlyó-hegy közötti nyeregben a Hármashalom oltárnál. A szentbeszédet Böjte Csaba dévai ferences szerzetes mondja. A szentmisét – amelyen részt vesz Francisco-Javier Lozano érsek, bukaresti nuncius és a világ ferenceseinek legfőbb elöljárója, José Rodríguez Carballo miniszter generalis is – a Duna Televízió és az erdélyi Mária Rádió élőben közvetíti. Szombat éjszaka a kegytemplomban virrasztás lesz. A csíksomlyói Szent Péter-templomban 18 órakor kerül sor a csángó misére. Május 23-án, vasárnap Pünkösd ünnepe van. A szentmisék a kegytemplomban reggel 7-kor, 8-kor, délelőtt 10.30-kor és este 7 órakor lesznek.
A pünkösdi zarándoklat igazi értéke – hívja fel a figyelmet a kegyhely ferences őrei nevében Péter Artúr házfőnök – a bűnbánatban, az Istennel való közös találkozásban, a Mária-tiszteletben rejlik. Kérnek minden résztvevőt, hogy törekedjék a búcsújárás tisztaságának megőrzésére, hogy keresztényekként megfelelő magatartásunkkal méltó örökösei, folytatói lehessünk és maradhassunk őseink hitének, a csíksomlyói búcsújárás hagyományainak. Az idei búcsú mottója: „Most segíts meg, Mária!” – áll a Ferences Sajtóközpont közleményében.
(MNO)