Teológiai alapmű jelent meg a Hit Évének kezdetére

Nyomtatás

leoscheffczyk.jpgSegíthet elmerülni hitünkben Leo Scheffczyk bíboros (1920–2005) A katolikus hit világa – Igazság és alak című könyve.

XVI. Benedek pápa A hit kapuja (Porta fidei) kezdetű apostoli levelével hirdette meg a Hit évét (2012. október 11. – 2013. november 24.), hogy újra felfedezzük a hit nagy ajándékát, Jézus Krisztus megváltói szeretetét és Egyházunk lelki kincseit. Ebben nyújthat segítséget Leo Scheffczyk bíboros (1920–2005) A katolikus hit világa – Igazság és alak című, a Szent István Társulatnál szeptember elején megjelent könyve. A müncheni teológus úgy fogalmaz, hogy „ebben a művében szilárd, mindenre kiterjedő és megbízható támpontot nyújt azoknak, akik alaposan el akarnak mélyedni a katolikus kereszténység világában”.
A kötet elején Erdő Péter bíboros ajánlja „ezt a hiánypótló könyvet különösen a teológiával foglalkozóknak és minden igazságkereső embernek”, és személyes hangvételű szavakkal emlékezik vissza utolsó beszélgetésére a már nagybeteg teológussal: „utolsó találkozásunkkor mélyen megrendített, amikor azt mondta nekem, hogy végső szenvedéseit a magyar Katolikus Egyházért is felajánlja. Ezek a szavai minket is figyelmeztetnek: a teológiát nem lehet elválasztani az élettől.”
Ez a mű központi helyet foglal el Scheffczyk gondolkodásában, és vitathatatlanul a teológus végrendeletének tekinthető. Kiindulópontja a katolikum konkrét valósága, és ebből fejti ki a kereszténység lényegét. A mű érvelő jellege világossá teszi, hogy szerzője a párbeszéd mestere. A Scheffczyk által folytatott dialógus mindig a tartalomra koncentrál. Főként azokra a megkülönböztetésekre irányítja a figyelmet, amelyekre igen nagy szükség van korunkban, hogy feltárhassuk a katolikus hit tartalmát. Ez a könyv nélkülözhetetlen segítséget nyújt mindazoknak, akik napjaink pluralista szellemiségének kontextusában szeretnének közelebbről megismerkedni a katolikus gondolkodás sajátosságaival.
„Kiegyensúlyozott véleményével, az eltérő álláspontokat ismertetve is tárgyilagos hangnemével, konkrét példákkal gazdagon illusztrált érvelésével meggyőzően vezeti be olvasóját a katolikus hitvilágba” – írta véleményezésében a könyvről Martos Levente Balázs, győri főiskolai tanár.
XVI. Benedek a következő szavakkal idézi fel Scheffczyk személyét: „felfoghatatlanul művelt és szorgalmas emberként maradt meg az emlékezetemben, akinek az életmódja emellett tudvalevőleg rendkívül egyszerű volt. Vasárnaponként mindig a müncheni Dall’Armi Otthonban misézett és prédikált. Leo Scheffczyk mély lelki forrásokból merített, és onnan kapott erőt ahhoz a szilárdsághoz, amely lényének látszólagos törékenysége ellenére csodálatos módon jellemezte őt. Az állhatatossághoz való bátorsága mély hitében, az Úrhoz fűződő mély, belső kapcsolatában és az Egyház iránti szeretetében gyökerezett.”
XVI. Benedek pápa a Hit évével az Egyház figyelmének középpontjába akarja állítani a Jézus Krisztussal való találkozást és a hit szépségét. Scheffczyk bíboros jelen művével hitünk gazdagságát és szépségét tárja elénk. Reméljük, hogy segíti az Olvasót abban is, hogy a felismert igazságok alakot öltsenek a szív rejtekében és életté váljanak az Egyház megújulására.
katolikus.hu/Héray András FSO/Magyar Kurír