Muzulmán vallási vezetők példa nélküli felhívása a keresztény egyházakhoz

Nyomtatás

ImageEddig példa nélküli módon közel 140 vezető muzulmán vallási elöljáró fordult közös felhívással csütörtökön a nagy keresztény egyházak vezetőihez, a két világvallás közötti megértés fontosságát hangsúlyozva.

 

 

 

"Közös jövőnk a tét. Talán maga a világ fennmaradása a tét" - hangsúlyozta a 138 muzulmán vezető egy közös levelében. A levelet elküldték XVI. Benedek katolikus egyházfőnek, az evangélikus, a református, a baptista, metodista egyházak világszövetségeinek, a görögkeleti egyházak vezetőinek és az anglikán egyház fejének is. "Az iszlám és a kereszténység között egyetértés van abban, hogy hitük legfontosabb parancsolata Isten szeretete és a felebaráti szeretet" - emlékeztetnek az aláírók.

Úgy látják, hogy a modern fegyverzetek korában, és egy olyan korban, amikor muszlim és keresztény közösségek egymással ennyire összekeveredve élnek, egyik fél sem lehet nyertese egy konfliktusnak, amely a Föld lakosságának több mint felét érintené. Korábban még nem fordult elő, hogy az iszlám világban - ahol nincs központi elöljáróság, amely a hívők nevében felszólalna - ilyen közös levél íródott volna. A Közel-Keletet, Ázsiát, Afrikát, Európát és Észak-Amerikát képviselő 138 hitéleti vezető az iszlám szunnita, síita és szúfi irányzatát képviseli. Az aláírók között van például az egyiptomi főmufti, a háború sújtotta Irakból pedig mind szunnita, mind síita vallási vezetők csatlakoztak a felhíváshoz. Az egyik aláíró, a Cambridge-i Egyetemen működő Vallások Közötti Program vezető tanácsadója úgy fogalmazott: a levél a "muszlimok 99,9 százalékának" nevében íródott, azok nevében, akik elutasítják a szélsőséges irányzatokat.

(MTI)

 

Image