Alázatos, halk szavú embernek ismerték a földrengésben elhunyt érseket

Nyomtatás

ImageJanuár 23-án helyezték végső nyugalomra a január 12-i haiti földrengésben elhunyt Joseph Serge Miot port-au-prince-i érseket. A gyászmisén az apostoli nuncius olvasta fel XVI. Benedek pápának az ország katolikusaihoz intézett üzenetét.


 

 

„Sok gyászolóra számítunk, mert Miot érseket nagyon szerették" – nyilatkozta előzőleg a CNA hírügynökségnek Bernardito Auza érsek, apostoli nuncius, aki elmondta: „A temetés ideiglenes; az elhunyt főpásztort érsekként megilleti, hogy a székesegyházban legyen végső nyughelye, de mivel az romba dőlt, csak akkor helyezhetjük majd oda, ha felépül az új székesegyház – hogy ez mikor következik be,  senki sem tudja." A székesegyház előtti téren helyi idő szerint reggel 8 órakor kezdődött gyászmise főcelebránsa a Haiti Püspöki Konferencia elnöke, Louis Kebreau érsek volt. A szertartáson részt vett Timothy Dolan New York-i érsek, aki felolvasta Francis George bíborosnak, az Egyesült Államok Katolikus Püspökkari Konferenciája elnökének levelét.

Bernardito Auza január 14-én írt e-mailjében arról számolt be a CNS hírügynökségnek, hogy Miot érsek egy szertartásra készülve várt valakire, amikor a földrengés ereje lesodorta szobája erkélyéről. Az érsek a zuhanás következtében azonnal életét vesztette.  
Joseph Serge Miot 1946-ban született Haitiban. 1975-ben szentelték pappá. Több mint húsz évig tanított a port-au-prince-i szemináriumban az intézmény rektoraként, majd 1996-ban a Haiti Notre Dame Egyetem rektora lett. 1997-ben II. János Pál pápa Port-au-Prince koadjutor érsekévé nevezte ki; 2008 márciusa óta töltötte be az érseki tisztséget.  
Rodolphe Arty atya, Miot egykori tanítványa elmondta: imádságos embernek ismerte az érseket, aki áhítattal tisztelte a Szűzanyát. Alázatos volt, nagyon közel állt a szegényekhez, bárkit szeretettel fogadott otthonában. Thomas Quigley, az Egyesült Államok püspöki konferenciájának latin-amerikai ügyekben felkért tanácsadója barátjának nevezte a főpásztort, aki, mint mondta, „szerény, halk szavú ember volt" – írja a CNS.
Magyar Kurír