Beszámoló-Európai Máriás Háló

Nyomtatás

 A 10. Európai Máriás Háló résztvevői a római Santa Teresa Couderc Zarándokközpontban10 éves az Európai Máriás Háló

Fennállásának 10 éves évfordulóját ünnepelte az Európai Máriás Háló. Az eseményre – amely a konferencia éves gyűlését is jelentette – 2012. szeptember 19–20-án a római Santa Teresa Couderc Zarándokközpontban került sor. Az európai Mária- és egyben nemzeti kegyhelyeket tömörítő Európai Máriás Háló idei találkozója több szempontból is rendhagyó volt. Bemutatkozott a konferencia új elnöke, az új lourdes-i püspök, nagyméltóságú Nicolas Brouwet, aki az európai szervezetet megálmodó és az év folyamán nyugdíjba vonult Jacques Perrier püspököt váltotta. A konferencia helyszínének kiválasztását és a résztvevő kegyhelyképviseleteket illetően is eltért az idei találkozó az előző években megszokott szervezéstől: a rendezvényre ugyanis azért Rómában, azaz „semleges” területen és nem a tagországok valamelyikének kegyhelyén került sor, mert a 10 éves Európai Máriás Háló évfordulós tanácskozására nem európai nemzeti kegyhelyek képviselői is meghívást kaptak. Így először a háló történetében az állandó tagok, Altötting (Németország), Brezje (Szlovénia), Czestochowa (Lengyelország), Csíksomlyó (Románia), Einsiedeln (Svájc), Fatima (Portugália), Gibraltár (Gibraltár), Knock (Írország), Levoca, azaz Lőcse (Szlovákia), Lourdes (Franciaország), Máriapócs és Mátraverebély-Szentkút (Magyarország), Mellieha (Málta), Vilnius (Litvánia), Walsingham (Nagy-Britannia), Zaragoza (Spanyolország) és Zarvanyica (Ukrajna) mellett jelen volt az indiai Vailankanni, a vietnámi La Vang, a brazíliai Aparecida, a ruandai Kibeho és a mexikói Guadalupe kegyhelyképviselete is. A konferencia első napján, szeptember 19-én André Jean-Marie Cabes atya, a Toulouse-i Katolikus Intézet munkatársa Mária az egyház életében és küldetésében címmel tartott előadást, majd ft. Horacio Brito lourdes-i, illetve ft. Carlos Cabecinhas fatimai kegyhelyigazgató arról beszéltek, hogy mi a két világhírű kegyhely jelentősége az ötven éve lezajlott második vatikáni zsinat dokumentumainak fényében. Az előadásokat követően a római találkozó résztvevői rövid, filmes bemutatók segítségével megismerkedhettek a nem európai Mária-kegyhelyek történetével és az ott zajló búcsús szokásokkal.
A találkozó második napján, szeptember 20-án nagyméltóságú Antonio Maria Veglio bíboros, az Elvándorlók és Úton Lévők Lelkipásztori Gondozásának Pápai Tanácsa elnöke tartott előadást Fejlemények a zarándokok lelki gondozásában az utolsó zsinat hatására címmel.
A bíboros beszédét követően előbb munkacsoportokban, majd a 2012-es, jubileumi konferencia záró ülését is jelentő megbeszélésen Nicolas Brouwet püspök irányításával összegezésre, számvetésre került sor. A kegyhelyképviselők hozzászólásaikban levonták az elmúlt tíz évvel kapcsolatos tanulságokat, illetve azt gondolták végig, hogy a jövőben milyen formában folytassa tevékenységét, milyen feladatokat lásson el az Európai Máriás Háló. A küldöttek többsége a Háló máriás szemléletének hangsúlyozása mellett azt sürgette, hogy a továbbra is évente megrendezésre kerülő találkozókon az előadásokon kívül több csoportos megbeszélésre, ezek keretén belül pedig mélyrehatóbb és az eddigiekhez képest gyakorlatibb jellegű tapasztalatcserére kerüljön sor. A résztvevők azt javasolták, hogy az elmélyültebb munka érdekében a találkozók ezután ne két-, hanem háromnaposak legyenek.
Három magyar kegyhely négy képviselője (balról jobbra): Kapin István (Máriapócs), fr. Orosz Lóránt és fr. Kálmán Peregrin (Mátraverebély-Szentkút) és fr. Urbán Erik (Csíksomlyó)A római tanácskozás magyar szempontból kiemelkedő eseménnyel zárult: az Európai Máriás Hálóba első alkalommal meghívott, a fr. Kálmán Peregrin kegyhelyigazgató és fr. Orosz Lóránt által képviselt Mátraverebély-Szentkút római katolikus nemzeti kegyhelyet a konferencia felvette állandó tagjai sorába. Eddig Magyarországot a görög katolikus rítusú nemzeti kegyhely, Máriapócs képviselte. Nagy-Britannia mellett Magyarország a másik tagország, amelyik ettől kezdve két különböző felekezetű nemzeti kegyhellyel van jelen a Hálóban. Mint ismeretes, a tavalyi házigazda Walsinghamből mind a katolikus, mind az anglikán kegyhely vezetője tagja a szervezetnek.
Az Európai Máriás Háló következő tanácsokozására 2013-ban kerül sor: Máltán vagy Máriapócson. Amennyiben a következő hónapokban a magyarországi kegyhely nyeri el a rendezés jogát, az első lenne, amelyik másodszor szervezi meg a rangos találkozót.
Csíksomlyót idén fr. Urbán Erik templomigazgató és alulírott képviselték.
Borsodi L. László
ferences sajtóreferens