Misszióban és szinóduson

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_d-szudanba-m.jpgA jó Isten áldása kísérje őket!! Szeretettel,

Csaba t.

Ferencesek a dél-szudáni misszióban és a szinóduson
A Hit éve nyitó eseményén a ferencesek római központjában három szerzetes vehette át ünnepélyes keretek között a rend generális miniszterétől missziós kinevezését Dél-Szudánba. A világ legfiatalabb államában egy mexikói, egy amerikai és egy szlovák ferencesből álló közösség erősíti a jövőben a katolikus missziós törekvéseket.
A ferences misszionáriusok Afrikába érkezésük előtt kiképzést kapnak Rómában és Isztambulban, majd Nairobiban ismerkednek az afrikai helyi kultúrákkal, mielőtt dél-szudáni állomáshelyükre érkeznének.
A Dél-szudáni Köztársaság húsz évig tartó és közel kétmillió életet követelő polgárháború után, 2011 nyáron alakult meg, Szudán déli tartományaiból. Érdekessége az új államnak, hogy többségében keresztények lakják, míg Szudánban, vagyis a kiválás után is e névvel jelölt északi területeken a többség muzulmán. A polgárháború kirobbanásának oka az úgynevezett iszlám törvénykezés bevezetése és az egész országra való kiterjesztése volt, mely ellen a keresztények mindig tiltakoztak.
Szudánba a kereszténység Egyiptomból érkezett a 6. században. Az arab invázió után azonban az ország északi részén szinte teljesen eltűntek a keresztények. Az evangelizálás a 19. században indult újra, és főleg a déli területeken szép eredményeket ért el. Itt ma már a népesség fele, több mint négymillió a katolikusok száma.
A ferencesek a II. vatikáni zsinat megnyitásának ötvenedik évfordulója alkalmából összehívott szinóduson is képviseltetik magukat, tizenhárom fővel. Köztük van José Rodríguez Carballo, a rend generális minisztere, Dél-Afrika ferences bíborosa, Wilfrid Fox Napier, valamint két további püspök Afrikából, öt ferences püspök Latin-Amerikából és két-két főpásztor Európából, illetve Ázsiából.  A világegyház közel négyezer püspökéből százhúsz ferences.
Szerdahelyi Csongor
Ferences Sajtóközpont