Szent Ferenc-szobor a vértanú házfőnök emlékére

Nyomtatás

nagyatadujszobra.jpgÜnnepi szentmisén emlékeztek meg Nagyatádon október utolsó vasárnapján az 1950-ben elűzött ferencesekről és a város ferences kolostorának világháború alatti gvardiánjáról, aki 1945-ben vértanúságot szenvedett. Emlékükre egészalakos Szent Ferenc-szobrot állítottak az egykori ferences kolostor előtti parkban.

A boldoggá avatásra váró hét ferences vértanú közül hatan a Kapisztrán rendtartományhoz, egyikük pedig, Hajnal Zénó, a mariánusokhoz tartozott. Ő a világháború alatt Nagyatádon volt házfőnök. Sokak életét mentette meg a nyilas uralom idején, mígnem 1945 tavaszán a közeli Gyékenyesen szenvedett vértanúságot. Vöröskatona végezett vele és a helybeli plébánossal, kiszólítva őket a tömegből, mert papi ruhát viseltek.
A Szent Ferenc-szobor állítását a közelmúltban újjáalakult nagyatádi ferences világi rendi közösség vezetője kezdeményezte. Pfeiffer Béláné nyugdíjas ápolónő és társai közadakozásra kérték a ferencesekre hálás szívvel emlékező nagyatádiakat, így születhetett meg Orr Lajos szobrászművész alkotása. A madaraknak prédikáló Ferenc 130 centiméter magas bronz szobra 80 kilogramm súlyú. A szobor mészkő talapzaton áll, melyen emléktáblát helyeztek el Hajnal Zénó mártír szerzetes tiszteletére. A szentmisét Papp Tihamér szentkúti ferences celebrálta.
Szerdahelyi Csongor
Ferences Sajtóközpont