Virtuális látogatás a pápai bazilikákban

Nyomtatás

ImageA lateráni Szent János-bazilika felszentelésének ünnepén, november 9-én nyílt meg a Vatikán honlapján az az oldal, amelynek látogatói páratlan minőségű, nagy felbontású, három dimenzióban mozgatható képeken tekinthetik meg a római főszékesegyházat.


 A projektet megvalósító pennsylvaniai Villanovai Katolikus Egyetem hallgatói tavaly óta segítik a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsának kommunikációs munkáját. Komoly szerepet vállaltak a pápa profiljának a YouTube-on és a Facebookon történt megjelenítésében és a Vatikán újfajta kommunikációs csatornáinak kiépítésében. Egy villanovai egyetemista ötlete volt például, hogy a pápának a 2009-es tömegtájékoztastási világnapra szóló üzenetét a Facebookon tegyék közzé, hogy a fiatalokhoz is eljusson – olvasható a Villanovai Egyetem honlapján.

A bazilikákat bemutató projekttel kapcsolatban az egyetem kommunikációs tanszékének vezetője, Bryan Cable a CNS hírügynökségnek elmondta: „Az ötletet két éve vetette fel a tanszék egyik tanára, Paul Wilson, ám az engedélyezés és a megvalósításhoz szükséges eszközök beszerzése elég sokáig tartott. Digitális fényképezőgépeket, számítógépeket, vágóprogramot és egy igen drága, motorizált állványt használtunk, amely nagy precizitással szabályozza a kameramozgást; így tudtunk az elkészült 300, egymást átfedő fotóból videót szerkeszteni."
A projekt keretében 2009 júniusára készült el a Falakon kívüli Szent Pál-bazilika képeinek virtuális feldolgozása, amely  itt tekinthető meg.
A lateráni bazilika pedig itt „látogatható".
Magyar Kurír