Virtuális látogatás a Szent Sírnál

Nyomtatás

ImageAz internet segítségével virtuális kirándulást tehetünk a jeruzsálemi Szent Sír bazilikánál, Jézus keresztre feszítésének, sírba helyezésének és feltámadásának helyszínén.

A képsorok, amelyeket egy török multimédiás csoport készített, a történelmi épületegyüttes kilenc helyszínét mutatják be. A felvételek automatikusan követik egymást, mindegyik helyszínnél 360 fokban körbefordulva. A látogató a nyilak segítségével föl- és lefelé is tekinthet, közelítheti, távolíthatja  és teljes képernyőn is szemlélheti a képet. Az interaktív látványosság itt  található.
A keresztényüldözések idején, Hadrianus császár korában számos ókeresztény kultuszhely, köztük a Szent Sír helyét őrző építmény is elpusztult, emlékét azonban megőrizték a keresztény közösségek. A negyedik század közepén Constantinus császár elrendelte a Szent Sír területének megújítását, ahová édesanyja, Szent Heléna megbízásából három részből álló bazilikát emeltek. Az arab invázió idején a bazilika nagy része megsemmisült. A keresztes lovagok Jeruzsálembe érkezését követően, 1099-ben megújították és egységesítették a Jézus halálának és feltámadásának emlékét őrző keresztény bazilikát, mely egészen a XIX. századig szinte érintetlen maradt. A bazilika ma is őrzi Jézus Krisztus sírját, azt a sziklát, melyen Jézus testét elhelyezték, a bebalzsamozás kövét, amelyen a hagyomány szerint felkészítették Jézus testét a sírba helyezés előtt, és emléket állít annak a helynek, ahol az asszonyok megkapták a feltámadás hírét. Jézus korában ez a terület kívül esett a város falain, mára azonban Jeruzsálem részét képezi, ahová zarándokok ezrei érkeznek nap mint nap.
Magyar Kurír