Fatima legyőzte a világ hitetlenségét

Nyomtatás

ImageMintegy félmillió ember vett részt szombaton és vasárnap a fatimai jelenések 90. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a portugáliai Fatimában.

 

 

Az ünnepre szerte az országból több ezer zarándok indult el gyalogosan a múlt héten. Az ő segítésükre Fatima környékén mintegy 70 segélypontot állítottak fel, ahol önkéntesek álltak a zarándokok fizikai és lelki szolgálatára. Fatimában több mint 300 szervita várta a zarándokokat.

1924 júniusában alapította meg a leiriai püspök a Fatimai Szűzanya Szolgáinak Társaságát, amely világi hívőkből, szerzetesekből, diakónusokból, papokból áll, akik időről időre arra szentelnek néhány órát, néhány napot életükből, hogy a Fatimába érkező zarándokok szolgálatában álljanak, akik a becslések szerint ez alkalommal mintegy félmillióan voltak. 

A fatimai jubileumot egy négynapos konferencia előzte meg, amelynek témája a Szentháromság volt. A Szűzanya jelenései előtt a pásztorgyermekeknek egy Angyal is megjelent, aki a Szentháromságról szóló imádságot tanított a gyermekeknek. Ebből az imádságból kiindulva a konferencia célja az volt, hogy megmutassa, hogy a keresztény hit alapvető misztériuma hogyan nyilvánul meg a Szentírásban, a történelemben, kelet és nyugat teológiájában, Aquinói Szent Tamás, Szent Ágoston, Karl Rahner vagy Hans Urs von Balthasar művein keresztül.

A vasárnapi ünnepi szentmisét Angelo Sodano bíboros vezette, aki a pápa különleges küldöttjeként volt jelen Fatimában. Szentbeszédében úgy fogalmazott: Európát az a kísértés éri, hogy elfelejtse hitét, amely a századok során erőssé tette. Hozzátette: „Fatima legyőzte a világ hitetlenségét, a hatóságok ellenállását és az egyház fenntartásait.” Sodano felidézte a pápák Fatimával való kapcsolatát is. Emlékeztetett arra, hogy 1982-ben, egy évvel az őt ért merénylet után II. János Pál pápa eljött ebbe a szentélybe, hogy hálát adjon a Szűzanyának, amiért megmenekült a halálból.

A ceremónia keretében Sodano bíboros ünnepélyesen megáldotta a Szentháromság nevét viselő új bazilikát, amely 9000 ember befogadására alkalmas. 

XVI. Benedek szívesen jönne Fatimába

Angelo Sodano bíboros, a pápa küldötte az ünnepségen úgy fogalmazott: biztos abban, hogy hamarosan a pápa is eljön Fatimába. Újságírókkal való találkozása alkalmával Sodano felidézett egy rövid beszélgetést a Szentatyával, mielőtt elindult volna Brazíliába. A pápa ekkor kifejezte vágyát, hogy újra eljöjjön Fatimába. „Remélem, egy nap, ha Isten egészségben megtart, elmehetek oda” – mondta Sodano bíborosnak.

Angelo Sodano a fatimai üzenet Oroszországot érintő utalásairól szólva megjegyezte: a következő években esedékessé válhat a Szentatya moszkvai útja is. 

A pápa Aparecidában megemlékezett a fatimai jelenések 90. évfordulójáról

XVI. Benedek a brazíliai Mária-kegyhelyen, Aparecidában úgy fogalmazott: a Szűzanya állhatatos felhívása a megtérésre és bűnbánatra a modernkori jelenések közül kétségtelenül a legprófétaibb. Szombaton este a pápa több tízezer hívő előtt bátorított Mária üzenetének követésére. 

Az orosz katolikus egyház is üzenetét küldte az ünnepre

Ezt jelentette be Tadeusz Kondrusiewicz moszkvai érsek, és hozzátette: május 12-én és 13-án konferenciát szerveznek a jubileumi esemény emlékére, hiszen 90 éve a jelenések során Isten Oroszország iránti szeretete is megnyilvánult. Az érsek számára az 1917-es jelenés „valamilyen formában előrevetítette Oroszország és a világ történelmét, és megbánásra szólított fel. A Szent Szűz üzenetével a reményt adta nekünk, amelynek ma is tanúi vagyunk” – fogalmazott.

Magyar Kurír 

Képek: www.fatimamissionaria.pt, expresso.clix.pt

 

Image