Csíksomlyó üzenete

Nyomtatás

Image A külföldi nagy kegyhelyeknek vannak időszakos kiadványai, folyóiratai. Csíksomlyón, a Ferences Rendháznak ez idáig csak belső lapja volt, hiányzott a híveknek írt, kiadott folyóirat. Ezt a hiányt felismerve fogott a lapszerkesztéshez Fr. Laczkó-Dávid Anaklét atya, aki most, a pünkösdi búcsú előtt adja kezünkbe a Csíksomlyói Ferences Rendház új folyóiratát, a Csíksomlyó üzenetét.

 

 

 

 

– A búcsú idejére jelent meg a Csíksomlyói magazin, amit Budapesten fogalmaztak meg, és ez indirekt jelzés volt számunkra, hogy szükség van egy saját folyóiratra – mondja Anaklét atya.

Az Erdélyi Egyházmegye szíve Csíksomlyón dobog – jelentette ki egyszer Jakubinyi György érsek. Nos, most a somlyói barátok úgy érzik, hogy ezt a dobogást távolabb is hallhatóvá kell tegyék, el kell juttassák a hívek otthonába. Évi négyszeri megjelenést terveznek: pünkösd, Mária nevenapja, karácsony és húsvét ünnepe súlypontozná a negyedévente megjelenő számokat.
– Annyi összevissza gondolatot idehoznak az emberek, hogy mindjárt elvesz Somlyó lényege. Lapunknak a kegyelmi vonzást kell közvetítenie, lámpásként bemutatnia – fogalmazza meg a lap feladatát Anaklét atya.

Az első számban Fr. Páll Leó, a Szent István királyról elnevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány elöljárója ajánlja a lapot az olvasóknak, majd Fr. Laczkó-Dávid Anaklét elmélkedését olvashatjuk az idei év és a pünkösdi búcsú mottója – Magasztalja az én lelkem az Urat! – kapcsán. A kegyszobor történetét id. Borsodi László nyugalmazott tanár ismerteti, majd az idén 440 éves búcsú történetét P. Benedek Fidél Csíksomlyó című tanulmánykötete alapján közlik. A zarándoklatról, annak rövid történetéről és lényegéről Fr. Bartalis János közöl írást. A kegyhelyről és a helyes Szűzanya-tiszteletről Nemeshegyi Péter jezsuita atya gondolatait találjuk meg a lapban, azt pedig, hogy a kórházban fekvő betegek hogyan élik meg a somlyói búcsút, dr. Bakó Hajnalka kórházlelkészi asszisztens közvetíti az olvasók számára. 

A Csíksomlyó üzenete megrendelhető a plébániákon vagy a Csíksomlyói Ferences Rendházban (530203 Csíkszereda, Szék út 148. sz., telefon: 371449, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

 

 TAKÁCS ÉVA

 

Image