Csíksomlyó - A pünkösdi búcsú előkészületeiről

Nyomtatás

ImageA közelgő, május 26-i pünkösdi búcsús zarándoklat alkalmával május 25–27. között a megyeszékhelyre érkező több százezer zarándok, vendég zavartalan itt-tartózkodása érdekében Csíkszereda Polgármesteri Hivatala a Csíksomlyói Ferences Rendházzal közösen – az érintett hatóságok és intézmények bevonásával – megtette a szükséges előkészületeket. A közlekedéssel, kereskedelemmel kapcsolatos, búcsú idejére érvényes intézkedéseket egy úgynevezett Polgármesteri Rendelet szabályozza. A csíksomlyói lakosságot érintő fontosabb rendelkezéseket az alábbiakban közöljük.

A rendelet értelmében a búcsú színhelyének megközelítése az ünnep alkalmával a gépjárműforgalom számára a Szék útjával párhuzamos, feljavított Nagymező utcán át a Ferencesek utcáig lehetséges. Tilos a járműforgalom a május 25-én, pénteken reggel 8 óra és május 27., vasárnap 24 óra közötti időszakban a Szék útján, a Kájoni János utca 2–22. számok közötti szakaszán, a Ferencesek utca és a Pálfalvára vezető útkereszteződéstől a Szék útig, valamint a Kissomlyó utcában. Kivételt képez a Szék útja május 25-én reggel 8 és 18 óra közötti időszakban, amikor a Szék útján állandó lakhellyel rendelkező lakosok és vendégeik, az engedéllyel rendelkező kereskedők, a rendőrség, a mentők, a szemétszállítók és a közélelmezési egységek járművei közlekedhetnek.

A közterületi kereskedelmi tevékenységek folytatása a következő szakaszon engedélyezett: a Szék út két oldalán a Márton Áron Gimnáziumtól a 130. számig. Tilos a közterületi kereskedelmi tevékenység (a járdán, az úton) a Szék útján a 130. számtól felfelé, a borvízforrásig, valamint a Fodor Házig és a nyeregbe vezető út mentén.

A Szék útja páros oldalán levő közterületet (járda, út), ahol a kereskedelem zöme zajlik, 3,5 m széles, számozott parcellákra osztják, míg a páratlan oldal a járda hiánya miatt nem kerül felosztásra. A páratlan oldalon csak az ott lakó ingatlantulajdonosok beleegyezésével lehet kereskedelmi tevékenységet folytatni, de csak úgy, hogy a közúti forgalmat ne gátolja a kereskedelemre szánt felület. Minden árusnak, kereskedelmet folytató cégnek és magánszemélynek kötelező kereskedelmi engedélyt kiváltani, kereskedelmi illetéket fizetni, és amennyiben közterületen árusít, a terület foglalására területbérleti díjat fizetni, függetlenül attól, hogy kinek az ingatlanja előtti helyen fejti ki tevékenységét! Bővebb információt a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal 21-es és 22-es irodájában, valamint a 0266–315120, belső 117, illetve 136-os számokon lehet igényelni.

Hargita Népe