Tarolnak a régimódi szerzetesrendek

Nyomtatás

ImageAmerikában egyre népszerűbbek a fiatalok körében a hagyományosabb, keményebb életet folytató szerzetesrendek, amelyekről épp azt gondolnánk, hogy nem igazán vonzóak a fiatalok körében. A Georgetown Egyetemen készült tanulmány ráadásul úgy látja, hogy ez a tendencia már húsz éve tart – írja az Igen.hu.


 

 

 

A "Recent Vocations to Religious Life: A Report for the National Religious Vocation Conference" című kutatást a Center for Applied Research in the Apostolate (CARA) készítette.A tanulmány szerint a legsikeresebb, legtöbb új tagot magához vonzó szerzetesrendek azok, amelyek hagyományos vallási életet élnek, azaz naponta végzik a közös imákat, szentmisén vesznek részt, és fejlett közösségi életük van – írja az Igen a Catholic World Reportra hivatkozva. Sokat viselik rendi ruhájukat, közösen apostolkodnak, és nyíltan vállalják hitüket, valamint a római tanítóhivatalhoz való hűséget. Ezek az ismertetőjelek valamiért lenyűgözik a fiatalokat.

Például Szent Cecília Dominikánus Nővéreinek átlagéletkora ma 36 év. Az előző tíz évben 110-en léptek be és minden évben 12-15 új tag kéri felvételét. Ma 250-en vannak.
A Los Angeles-i Szent Szív Kármelita Nővéreihez az utóbbi években jelentkeznek egyre többen, pedig a kármeliták az egyik legszigorúbb rend. Ma 136-an vannak. Mary Kathleen, a rend elöljárója a Catholic Word Reportnak úgy nyilatkozott: a fiatal lányoknak szimpatikus az az öröm, ami a nővérek arcáról sugárzik, ez fogja meg őket. Szerinte a fiatalok számára nagyon fontos, hogy közösségben éljenek és imádkozzanak, ahogy a rendi ruha viselése is.
A Los Angeles-i kármelita nővérek reggel ötkor kelnek, imádkoznak, meditálnak, majd misére mennek. Reggel, délben és este és éjjel is zsolozsmáznak. Minden nap van meditáció és szentségimádás. Ugyancsak népszerűek Szent Ferenc Nővérei. Az éppen Magyarországról 1958-ban kitelepülő nobertinus szerzetesrend átlagéletkora ma 42 év. A dominikánus nővérek ugyancsak reggel ötkor kelnek, tanítanak, majd délután fél öttől kápolnájukban imádkoznak, olvasnak, majd este fél nyolckor ugyancsak így tesznek – összegzi az Igen a Catholic World Reportnak a CARA-tanulmányról szóló cikkét.
Magyar Kurír