Tudjatok Jézust kereső emberek lenni

Nyomtatás

ImageEngedelmességet, tisztaságot, szegénységet, a Kisebb Testvérek Rendje regulájának betartását ígérte egész életére szerdán a csíksomlyói kegytemplomban hét ferences testvér. Az elköteleződés egy ferences életében a legnagyobb ünnep, akárcsak annak a közösségnek, amely befogadja őt.

A Szent Istvánról elnevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány idei legnagyobb ünnepét tartotta Csíksomlyón. Mária születésének napja alkalmából ugyanis, az Orbán Szabolcs OFM tartományfőnök által celebrált szentmisén, családtagok és rokonok jelenlétében, a ferences család hét taggal bővítette sorait. Ők azok, akik isteni sugalmazástól indítva, az evangélium és Jézus Krisztus nyomdokainak szorosabb követésére vállalkoztak.
„Provinciánknak, a ferences családnak is jeles alkalom a mai nap. Hisz az örök fogadalom, elköteleződés egy szerzetes életében a legnagyobb ünnep, és annak a közösségnek, amely őt befogadja, ugyanolyan fontossággal bír ez a pillanat” - fogalmazott prédikációban Orbán Szabolcs tartományfőnök. A ferences elöljáró szentbeszéde során kihangsúlyozta, fel kell ismernünk, Isten az, aki mindig mellettünk van, hisz a boldogságunkat, az üdvösségünket akarja. „Isten ezt nem teszi meg a mi közreműködésünk nélkül. Ez sokszor változást kíván tőlünk” - hallhattuk a provinciális részéről.
Elmondása szerint erre talán az egyik legszebb példa az a történet, amely leírja, József életében mit jelentett Jézus megjelenése, milyen változás kellett elinduljon benne, amikor megtudta, hogy jegyese, Mária, gyereket vár. Kifejtette, elidőzve a józsefi esemény lehetőséget ad arra, hogy életünket nézve kérdéseket tegyünk fel magunknak: merjük-e hinni azt, hogy velünk az Isten, aki életünk minden pillanatában, eseményében jelen van? És egyáltalán képesek lennénk-e Józsefhez hasonló döntést hozni?

A következőkben az örökfogadalmat tevők irányába fogalmazta meg üzenetét: legyenek készek napról napra, házról házra kopogtatva szállást keresni az igének. Hogyha szükséges, vállalják a száműzetést a rájuk bízott értékek megvédése, növekedése érdekében. Tudjanak Jézust kereső emberekként élni, hiszen csak így érdemes szerzetesnek, kereszténynek lenni. A szertartás során a magiszter felhívására a fogadalomtevők kinyilvánították szándékukat, a Mindenszentek litániája eléneklése közben arccal földre borultak, mint a papszentelési szertartáson, majd összetett kezüket a provinciális kezébe helyezték – ez jelképezi az alávetettséget, illetve az elfogadást –, és megfogadták, hogy egy életen át tulajdon nélkül, engedelmességben és tisztaságban élnek. A provinciális az egész életüket Istennek szentelőknek örök életet ígért, a jelen lévő szerzetesek pedig békecsókkal köszöntötték a fogadalomtevőket, ezzel is kifejezve, hogy befogadják őket a rendbe.

Image 
Kik tettek örökfogadalmat?
Az örökfogadalmasok névsora (zárójelben a születési dátum és a helység, ahol jelenleg élnek): Főcze Imre Fr. Bonaventura (1984, Szászsebes), Guzrány Antal Csaba Fr. Péter (1976, Csíksomlyó), István Imre Fr. Imre (1979, Szászsebes), Kiss Sándor Fr. Kamill (1984, Budapest), Licz Csaba Zsolt Fr. Tamás (1983, Déva), Puvak Antal Fr. Marián (1980, Szászsebes) és Sebestyén Antal Fr. Albert (1966, Szászsebes)

Rédai Botond

www.szekelyhon.ro