Szent Ferenc égi születésére emlékeznek

Nyomtatás

ImageA ferences templomokban és oktatási intézményekben országszerte megemlékeznek Assisi szentjének boldog haláláról, úgynevezett tranzitusáról. Ilyenkor ünnepelnek a környezetvédők, valamint az állatvédők is, hiszen Szent Ferenc a környezetvédelem mellett az állatok védőszentje is.


Assisi Szent Ferenc 1226. október 3-án, az assisi Porciunkulában adta vissza lelkét a Teremtőnek. Azóta a világ minden részén megemlékeznek Szent Ferenc tranzitusáról, vagyis az átköltözéséről a földi életből a mennyei hazába. A szép és ősi szertartást általában október 3-án este tartják; a liturgia központi eleme a 141. zsoltár, amit a szerzetesek a haldokló szent ágyánál énekeltek. Annál a sornál, amelyiknél Ferenc visszaadta lelkét a Teremtőnek, a közösség tagjai letérdelnek, a templom elsötétül, majd a zsoltár végén kitárt karral csendes imádságot végeznek. A szertartást a Szent Ferenc-ereklye előtti tiszteletadás és a közösség vezetőjének ünnepélyes áldása zárja.
A pesti ferencesek e szertartást ebben az évben a vasárnap esti fél hetes, a pasarétiek pedig a hatos szentmise után tartják.
A Margit körúton október 2-án és 3-án az este hat órai szentmise keretében Bécser Róbert tart ünnepi szentbeszédet. 4-én a 18 órakor kezdődő szentmise után emlékeznek Szent Ferenc boldog halálra.
Gyöngyösön is lelkigyakorlatos szentmiséket tartanak a barátok templomában péntektől vasárnapig este hat órakor. A vasárnapi mise után ünneplik a tranzitust.
Mátraverebély–Szentkúton október 3-án délután öt órakor mutatja be ezüstmiséjét Udvardy György püspök, ezt követi a tranzitus. Az ország többi ferences templomában is általában vasárnap este tartják a megemlékezést.
A rózsadombi Szent Angéla Gimnázium diákjai október 4-én „Való Világ Show”-t rendeznek, ferences karizmához kapcsolódó külső helyszíneket keresnek fel kisebb csoportokban: kitaszítottakat segítő szervezeteket, pl. drogterápiás intézetet, leányanya-otthont stb. Az ott szerzett tapasztalatokat a pedagógusokkal közösen dolgozzák fel. A rend szentendrei és esztergomi gimnáziumában a diákok osztályonként kirándulással egybekötött lelkigyakorlattal készülnek Szent Ferenc ünnepére. Az új diákok és pedagógusok október 4-én ünnepi liturgia keretében kapják meg az iskolák jelvényét.
Az esztergomi gimnázium melletti ferences templomban október 4-én este hat órakor ünnepi szentmisét celebrál és szentbeszédet mond Gaál Endre nagyprépost, ezt követi a tranzitus szertartása. Az ünnepségen részt vesznek Esztergom vallási és civil elöljárói, valamint a gimnáziumhoz tartozó bajnai és nagysápi esti képzésben résztvevő cigány és nem cigány felnőtt gimnazisták is.
Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír