Esztergomban találkoztak a szegénygondozó ferences nővérek

Nyomtatás

ImageAz Esztergomban, Szécsényben és Siófokon működő Ferences Szegénygondozó Nővérek Kongregációja négyévente esedékes általános káptalanját október 15. és 18. között tartották Esztergomban, Paskai László bíboros, nyugalmazott Esztergom–budapesti érsek elnökletével.


A közösség megválasztotta tisztségviselőit. Az általános főnöknő Takács M. Klarissza, első tanácsos és vikária Rosu M. Jácinta, második tanácsos és általános titkár Kóródi M. Veronika, harmadik tanácsos és általános gondnok Érsek M. Anna, a negyedik tanácsos Rosu M. Marianna lett.
ImageA ferences családnak ezen ágát, melynek rövidítése SFPS, 1927-ben Oslay Oswald ferences, Páhok Mária Franciska és Kroumann Mária Magdolna alapította. A kongregáció karizmája és célkitűzése a legszegényebbek hűséges szolgálata. Az alapításkor e tevékenységnek az Egri Norma rendszere adott keretet, mely 1936-tól országossá bővült. Az 1950-es feloszlatás előtt 43 településen 250 ferences lelkiségű nővér látogatta és segítette az elesett embereket, személyes szeretetet hordozó krisztusi szolgálattal. Az évtizedekig tartó betiltás után 1990-ben Esztergomban alakult meg első közösségük, amely ma az anyaház. Ezen kívül Szécsényben és Siófokon szolgálnak nővérek, akik arra szentelik életüket, hogy az alapítók nyomán a mai kor körülményei között hirdessék Krisztus örömhírét a testi-lelki nyomor fogságában sínylődőknek, és reményt vigyenek azoknak, akik a kétségbeesés vigasztalanságában vergődőknek. A szegénygondozó nővérek létszáma most 24 fő.
A ferences szegénygondozó nővérekről további információkat olvashatnak a közösség honlapján.
Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír