Régészeti különlegesség a Szent Gallen-i kolostorban

Nyomtatás

szarkofaKülönleges, VII. századi leletet azonosítottak a Svájc keleti részén található kolostorban: a feltárt szarkofágba temetett férfi az írországi vándorszerzetes, Szent Gál (Gallus) magasrangú kortársa és talán szerzetestársa lelehett.

Az Írországból érkezett misszionárius és vándorszerzetes alapította a Szent Gallen-i kolostort a VII. században, melynek később védőszentje lett. Szent Gál 612-ben építette fel remetecelláját a nehezen megközelíthető, vadregényes tájon – ebből épült ki később a Szent Otmar által 719-ben alapított bencés apátság. A kolostor a keresztény Európa egyik kulturális központjává lett; körülötte alakult ki a szentté avatott Gálról elnevezett település, amelyet az apátok kormányoztak 1524-ig.
Image2009 áprilisában egy építkezés során a kolostor udvarán feltárt sírhely vizsgálati eredményei kapcsán a régészek további értékes információkat remélnek, elsősorban Szent Gál halála (640–650 körül) és a kolostor alapítása (719) közötti időszakról. A Szent Gallen-i régész, Martin Schindler és Erwin Rigert, a zürichi műszaki főiskola projektvezetője szerint a csontváz a radiokarbonos vizsgálat alapján a 650 és 700 közötti időkből származhat; s igen jelentős a Szent Gallen-i kolostor korai időszakának története szempontjából.
Mindezidáig nem született egyértelmű szakértői vélemény arról, hogy a lelet egy köztiszteletnek örvendő szerzetes vagy a Szent Gált követő, a remeteséghez csatlakozó világi hívő földi maradványa-e – valószínűsíthető azonban, hogy magasrangú személyt temettek a feltárt szarkofágba. A holttestet kelet felé fordítva, testhez simuló karokkal helyezték a koporsóba. A vizsgálatok szerint 70 éves férfi 175 cm méter magas volt, fogai épek, térdén és hátgerincén csontkopás azonosítható. A VII. századból származó, 2,6 tonna súlyú szarkofág fedelét és koporsórészét egy kőtömbből faragták. A tetőszerű, 600 kilós koporsótető nemes kidolgozású; a kőkoporsóban külön, párna formájú mélyedést alakítottak ki a fejnek. A szarkofágot a Szant Gallen-i történeti és néprajzi múzeumban állították ki.
Magyar Kurír