Kigyulladt a füsseni ferences kolostor

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_fr-kolostor.jpgKedves Kollégák!!

Hideg tél van, mindenki ellenőrizze a kazánokat, kályhákat, kéményeket, villanyvezetékeket, biztosítéktáblákat, mindazt, mi zárlatot, tüzet okozhat.. Imádkozzunk a tűzben sérült emberekért és mi vigyázzunk magunkra, a gyerekekre, az épületekre, mindarra amit a jó Isten és népünk szeretettel ránk bízott!!

Szeretettel,

Csaba t.

A tűzvész során többen megsérültek. Továbbra is válságos Németország legidősebb szerzetesének állapota. A százéves ferencest a murnaui baleseti klinikán kezelik.
A rend négy másik tagját enyhe füstmérgezéssel szállították kórházba; ők ma már elhagyhatják a klinikát – tájékoztatta a KNA hírügynökséget Georg Andlinger testvér, a németországi ferences tartomány titkára január 7-én. A rendőrség jelentése szerint továbbra is tisztázatlan, hogy mi okozta a tüzet Füssenben. A károkat 100 ezer euróra becsülik.
Teljesen elpusztult a kolostor kerengője – ismertette a provincia titkára. Elmondta: a vendégszárny azonban sértetlen maradt. Ide költözhetnek át a testvérek. A tervek szerint két, 80 éves kor feletti testvérüket átveszik egy másik rendházba. A szobákat és épületeket ért tárgyi és anyagi károk mellett műalkotások is megsérültek; legalább húsz tárgy szinte teljesen megsemmisült a tűzben.
A tűz január 6-án, vízkereszt ünnepének reggelén ütött ki a száz éves szerzetes lakóterében. Mintegy 130 tűzoltó küzdött órákon keresztül a lángok megfékezéséért. Sokan vettek részt a mentésben, így három mentőorvos, valamint egy mentőhelikopter. A jelentések szerint tizenketten sérültek meg: a szerzeteseken kívül egy tűzoltó és egy rendőrnő.
Az augsburgi püspökség – mint a kolostor fenntartója – vasárnap reggel azonnal segítséget kínált a rendnek. Harald Heinrich püspöki helynök együttérzését fejezte ki az érintetteknek; Frank Deuring illetékes dékán kifejezte reményét, hogy a ferencesek régóta tartó jelenléte Füssenben a súlyos szerencsétlenség ellenére is folytatódik.
A füsseni kolostort 1628-ban építették, a város polgárainak kérésére. Az első szerzetesek a közeli, tiroli Reuttéból érkeztek Allgäuba. A rendházat 1836-ban vették fel a bajor ferences tartományba. 1979-ben, átvéve a kolostor tulajdonjogát, az augsburgi püspökség a templommal együtt felújította az épületet. Ma elsősorban a ferences rend idősebb tagjai élnek e házban; az itt élő szerzetesek a Füssenbe érkező turisták és a betegek körében végeznek lelkipásztori szolgálatot – írja a KNA.
Magyar Kurír