Jáki Teodóz temetése Pannonhalmán

Nyomtatás

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Istenkeresok_teodoratya-temetes.jpgJanuár 12-én délután a pannonhalmi bazilikában sok százan gyűltek egybe Jáki Teodóz temetésére: rendi és paptestvérek, barátai, tisztelői és tanítványai. A Felvidékről, Erdélyből és Moldvából is sokan érkeztek, hogy elkísérjék Teodóz atyát utolsó útján nyugvóhelyére. Molnár Jenő írását közöljük.

A szentmise kezdete előtt Nyisztor Ilona pusztinai (Moldva) népdalénekes, aki tanítványaival jött, moldvai népénekeket énekelt. Jelen volt Ferencz Ervin atya; Tifán Lajos atya Futásfalváról, híveivel; Vágáról a rózsafüzértársulat, amelynek ő is tagja volt; a felvidéki Zséréről, a zoboralji hívek több busszal érkeztek; sokan jöttek el Csíksomlyóról és az egész Kárpát-medencéből.
A szentmisén Kelemen atya olvasta fel Bíró László püspök búcsúztatóját (aki személyesen nem tudott eljönni, mert a doni áttörés alkalmából ünnepi szentmisét mutatott be a Mátyás-templomban). A szentmise végén Horváth Dori Tamás, a győri Szent Mór Bencés Perjelség elöljárója búcsúztatta rendtársát. Kiemelte: Teodóz atya élete utolsó hónapjaiban türelemmel és méltósággal viselt szenvedésének példájával tanította azokat, akik meglátogatták őt halálos ágyánál.
A szentmise után a temetési menet – élén a papsággal – a fáradhatatlan szolgát elkísérte utolsó útjára, a Boldogasszony-kápolna kriptájába, ahol Jáki Szaniszló mellett helyezték örök nyugalomra – derül ki Molnár Jenő írásából.
czuczor.hu/Magyar Kurír