Dr. Kolozsy Sándor C.D.V.A.

Nyomtatás

ImageSok nagyszerű embert ismertem meg Ausztráliában. Dr. Kolozsy Sándor C.D.V.A. Kolozsváron született szobrászművész, rövid életrajzát, és egy bemutatót alkotásaiból szeretettel ajánlom a figyelmetekbe.
Szeretettel,

csaba t.

 

Dr. Kolozsy Sándor C.D.V.A.

Szobrászművész

Anyám, Inczédy (Incze) és apám, kolozsi-Kolozsy ősi honfoglaló magyar családok leszármazottjaként 1938-ban Erdélyben, Kolozsváron születtem, majd a második világháború alatt 1944. szeptember 4-én anyámmal és a Dunántúlról származó mostoha pámmal menekültként Győr-Ménfőcsanakra, szülőfalujába kerültem, ahol 1956-ig éltem. Győrben jártam a felső iskoláim.
Mivel, hogy már gyermek koromban kimutatkozott a képzőművészethez, tehetségem, azért a Ménfőcsanaki , Sátory-né Erdődy Éva-Rajz tanárnő javaslatára, 1952-ben jelenkeztem, a Dunatuli Képzőművészeti Akadémiára Győrben,az esti tagozatra, ahova felis vettek esti órákban való oktatásra, ahol a felnőttekkel, dolgoztam, az Alexovits László Kossuth Dijjal szobrászművész, Békésy Leo-festőművész, Shulcbach-iparművész tanulója-ként tanultam grafikát-festészetet, és szobrászatot . Templom festő, és szobrászművészetet.
Nappal mint frissen Felszabadult, éretségizett Géplakatos segéd, 1955-56-ban a Győri Vagongyárban dolgoztam.
Az 1956-os magyar szabadságharcban a győri vagongyári teherautók tetején 18 évesen fegyveresen harcoltam az oroszok és a kommunisták ellen Győrben, Mosonmagyaróváron és Budapesten, ahol aztán sebesülten én is bekerültem az Orvostudományi Egyetem alagsorába a többi sebesülttel együtt. Csakis a néphez álló kiskatonák jóvoltából kb. 10 nap után egyik nap bennünket teherautókra dobálva meg sem álltak az osztrák határig, orosz tankok kísértek ki bennünket a jobboldali szántásokban tisztes távolságban egészen a határig.
Onnan vonattal Hollandia Helmond városában telepedtem le, ahol ösztöndíjjal az Eindhoveni Rebrandt Akadémián folytathattam képzőművészeti tanulmányaimat, és 1958-végé be is fejeztem. Ezután Ausztráliába emigráltam.
Mint sydneyi lakos, örökké támogattam a Magyar ügyet. 1978 végén megalakítottam a NSW-i Magyar képzőművészeti kört, melynek 4 éves elnökletem alatt 32 kiállítást rendeztem részükre. Majd az „Actio Transylvanica” első erdélyi magyar szervezetnek is én voltam a kezdeményezője. Onnan kinyomva, 1981-ben az amerikai utam alatt Cleveland, amerikában, egy élet nagyságú égben nyújtozkodó női bronz szoborral  az Árpád Akadémián, a " Spirit of Sydney" vagyis a " Sydneys lelke" nevezetű szoborral elnyertem az Arany érmet. 136-szobrász között!  De előtte egy hetet töltöttem el a néhai Dr. Wass Albert, Erdélyi Világszövetség társelnök-bátyámmal, az Astor parki floridai házában. Majd e személyes ismeretséggel mint egy másik EVSZ-társelnök, a Sydneyi Csoport elnöke, együtt dolgoztam vele élete végéig nemzetközileg a több mint 3 milliónyi erdélyi-romániai magyar leszármazottak érdekében. Sydneyben a Ceausescu elleni tüntetések 90 százalékát én szerveztem. Majd amikor Wass Albert kifutott pénzéből, akkor a „Transylvanian Quarterly” újságját én vettem át szerkeszteni és kiadni. Az Erdélyből hozzánk érkezett legszomorúbb eseteket angolra fordítva kinyomtatva a világ összes politikusának, államfőjének, vallásvezetőjének ingyen elpostáztuk.
Mint hivatásos, nemzetközileg elismert, Szobrászművész, a szobrászati minőségű munkáim miatt 1990-ben meghívásra a Bensoni Egyetem Arizonában, s a 78 oldalas „Tézis” megírása után megkaptam a képzőművészet doktora címet a szobrászatban, és az itteni egyetemen való szobrászati tanításom alatt munkáimat számos privát és állami gyűjteményben meg lehet találni, az angol királynő gyűjteményében a Buckingham Palace-ban (London), Reagan Fehér házi gyűjteményében (Washington), a Mindszenty monostorban (Bortola Waley San Francisco), az Árpád Akadémián (Cleveland USA), a Magyar Nemzeti Galériában (Budapest), az Esztergomi Bazilikában (Esztergom), az emigrációs gyűjteményben (Lakitelek, Bonyhád és Győrménfőcsanak, Magyarország), Holtamros (Székelyföld, Erdély), Ausztrál Parlament (Canberra), Ausztrál Portre Nemzeti Galéria (Canberra), Saint Mary’s Katedral (Sydney, Ausztrália), és az Új-Guniai Múzeum (Port Moseby).

Dr. Kolozsy Sándor.C.D.V.A.

szobrászművész.

www.kolozsy.com.au

Sydney-Blacktown-Ausztrália.

U.I. Még a múlt év végén 2008-októberében egy meghívást kaptam egy Nemzetközi szobrászti pályázatú versenyre, egy nagy " Szent Győgy és a Sárkány" emlékmű megtervezésére, amivel én beneveztem az  1- méter magas alapzaton 5-méter magas bronz emlékmű tervvel makattal ami az ausztráliai nyugatis parton létező Perth vásosából eredtt. Az ottani Szent Győrgy és a Sárkány nevetetű anglikánus Katedrálból. Ez év elején március elején értesítettek bennünket, hogy Világ szerte 99- szobrászművész benevezők közűl 10-szobrászművész alkotását választottak be, a rővid listára. Az ágaskodó ló hátán Szent György leszúrta a támadó sárkányt, maketommal engemet is beválasztottak a 10-ek közé a rővid listára. Most majd kikell önteni bronzból és márványí alapzatra téve, Perth városában létedző Bazilikában elkell pótázni, és maj Május második felében a két hetes kiállitás után, fogják a pályázat nyertesét kiválasztani. 2009.Május 25-e után.