Mi okozza a tavaszi fáradtságot?

Nyomtatás

tavaszMifelénk úgy hívják, tavaszi fáradtság. A levertséggel, kimerültséggel, álmatlansággal vagy éppen aluszékonysággal jellemezhető tünet-együttes azonban nemcsak magyar sajátosság: a világ bármely pontján élők is megtapasztalják időnként.

Persze a földrajzi elhelyezkedés is meghatározó: ahol az évszakok jól elkülöníthetően váltják egymást, ott erőteljesebben érezhetők a már felsorolt tünetek.

„A drasztikus váltások mindig erőteljesebben megviselik a szervezetet, hiszen át kell állnia másféle – lassabb vagy gyorsabb – működésre. Éppen ezért nem csak tavaszi, de őszi fáradtságról is lehetne beszélni, hiszen a meleg idő elmúltával is alkalmazkodnunk kell a megváltozott környezethez. A nyár végén azonban azért nem érezzük a kellemetlen tüneteket, mert a szervezetünk olyankor sokkal erősebb, hiszen tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, ami tél végén kevésbé jellemző" – mondja Boros Szilvia sportorvos, életmódtanácsadó azt is hozzátéve, hogy ma már annyiféle vitaminkészítmény kapható, nem beszélve a déli gyümölcsök kavalkádjáról, hogy nagy vitaminhiányról még hosszú tél után sem beszélhetünk. Sokkal inkább a hidegből a melegbe való átállás az, ami tüneteket okoz. Gondoljunk csak bele, amikor a téli szabadságunkat valamilyen meleg helyen töltjük el, az első napokon ott is érezzük a tavaszi fáradtságnak nevezett tüneteket. Egyébként még az egyenletesebb klímájú országokban is lehet effajta állapotról beszélni: ott persze sokkal gyengébbek a jelek, viszont már kisebb változásra is – erősebb szél, néhány fokos hőmérséklet-növekedés – is reagálnak az ott lakók – magyarázza a szakember.

A szervezetünk a téli időszakban takarékos üzemmódra kapcsol: alapanyagcserénk lelassul, a testünk a raktározást helyezi az előtérbe. A táplálkozásunk is ennek megfelelően alakul: melegítő hatású ételeket kívánunk, s a kifejezés nem feltétlenül az étel hőfokára utal. Melegítő táplálék – például – az édesség, a csípős fűszerekkel készült étel, s persze azok a tipikusan hideg napokra szabott ennivalók, mint a töltött káposzta vagy a bableves. Ahogy a melegebb idő beköszönt, úgy gyorsul fel az anyagcserénk is, válaszolva a külső körülményekre. Egyre kevésbé van szükségünk, és jó esetben egyre kevésbé kívánjuk a nehéz ételeket: a saláták, a könnyebb fogások, a hideg levesek kerülnek előtérbe. S ahogy már említettem, bár manapság már télen sem kell nélkülöznünk gyümölcsöt, a zöldséget, azért a friss termékek összehasonlíthatatlanul vitamindúsabbak, mint a hosszú szállítás után ide érkező narancs, vagy mandarin.
Csácsi Ibolya dietetikus mondja, hogy egyáltalán nem véletlen, hogy az egyes vallásokhoz kapcsolódó böjti időszakok is éppen a tavaszi hetekre esnek. „Mivel a téli hónapokban kevesebbet mozgunk, s a táplálkozásunk is segíti a többletkilók megjelenését, természetes az igény a megújulásra. A szervezetünk maga is méregtelenít – ez a feladata többek között a májnak, a vesének –, ráadásul normál esetben csak annyi tápanyagot vesz fel, amennyire szüksége van. Hetekig tartó böjtöt nem javasolnék, ám az mindenképpen hasznos lehet, ha egy kicsit mi is segítünk a szervezetünknek az öntisztulásban" – véli a dietetetikus, majd folytatja: azokat a kúrákat tartom jónak, amelyek nem pusztán az étkezésre koncentrálnak. Vessünk véget a négy fal közötti időtöltéseknek: a szabad levegőn való mozgás sokat segít a szervezetnek abban, hogy zökkenőmentesebben kapcsoljon gyorsabb üzemmódba.
A böjtnek sokféle típusa van, az egynapos gyömölcsnaptól kezdve egészen a léböjtkúrákig. Ha valaki hosszabb böjtölést tervez – ez se tartson tíz napnál tovább – azt javaslom, fokozatosan szűkítse, majd ismét fokozatosan bővítse a tápanyagok körét. Ha például az első nap elhagyja a húst, a harmadik napon már tarthat zöldség és gyümölcsnapot. A bő folyadékfogyasztás mindenképpen ajánlott, de az sem árt, ha az egyéni menü összeállításában szakember segít, mert nem biztos, hogy az általános böjtök mindenkinek megfelelnek.
„Nem csak az anyagcserénk gyorsul fel, a hormonszintek emelkedése is megkezdődik tavasszal" – veszi át a szót Boros Szilvia. A téli, fénytelen időszak után végre kisüt a nap: egyre több endorfin és szerotonin kering a szervezetben, a tesztoszteronszint is nő, ami megemeli a libidót: nem véletlen, hogy a tavasz a szerelem időszaka. Ez a hormonemelkedés is átmeneti állapot: ha eléri a megfelelő szintet, a szervezet megnyugszik és végzi a nyári időszámítás szerinti munkáját.
medizona.hu