Néhány trükk a tökéletes karácsonyi asztalhoz

Nyomtatás

ImageNincs szükség drága díszekre a szépen terített asztalhoz. Apró ötletekkel is ünnepi hangulatot varázsolhat a vacsorához. A harmóniára azonban figyeljen. A díszesen terített asztal hozzátartozik az ünnephez, mint a karácsonyfa, az ajándékok, a vendégjárás. Fölösleges drága megoldáson gondolkodni, mert a fenyőmintás abroszt évente úgyis csak egyszer lehet felhasználni.

Ezért inkább a részletekre fordítson több figyelmet.
Elég egy hosszú, zöld anyagdarab, amit középen futtasson át az asztalon. Szórjon rá szaloncukrot, néhány karácsonyfadíszt is tehet mellé. Az adventi koszorúnak is találjon helyet. Középen, a tányérok mellett is jól mutat.
Gyertyát mindenképp gyújtson. Választhat többfélét, kisebb-nagyobb, tömzsibb-vékonyabb egyszerre is éghet. Egy szép fenyőág, fényesen csillogó alma is gyönyörű dísze lehet az asztalnak.
A szalvétát kösse át szalaggal vagy használjon szalvétagyűrűt. Esetleg formázzon belőle szaloncukrot. Szép papírba csomagolhat egy-egy verset, üzenetet, és ezt is elhelyezheti a tányéron. Jól mutat, ha nagyobb kehelybe karácsonyi figurákat (aprósüteményeket) szór, és néhány fehér papírcsíkkal köríti.
A terítéket már előre tervezze meg. Gondolja végig, hogy hányan lesznek, és legyen minden kellékből elegendő. Az abrosz legyen kimosva, kivasalva, ez ne maradjon az utolsó pillanatra. Minden fogáshoz kell külön tányér és evőeszköz. Ha teheti, a tálalásig ne az asztalhoz ültesse a vendégeket. Csak akkor menjenek a már feldíszített ebédlőbe, ha kezdődik a vacsora.
Külön kis asztalra készítsen póttányérokat, evőeszközöket, poharakat. A felesleges kellékeket is erre helyezheti.
Gondoskodjon egy pohárka pezsgőről (gyerekeknek gyerekpezsgőről), és az első fogás előtt koccintsanak egyet. Ezek után már nem marad más, mint jó étvágyat kívánni a finom fogásokhoz.
Nagykárolyinapló