Fekete retekbe zárt gyógyerő

Nyomtatás

ImageA hosszúra nyúlt téli időszakot követően, amikor kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, a tavasz beköszöntével érdemes olyan természetes vitaminforrásokat magunkhoz venni, melyek szervezetünknek megfelelő védelmet nyújtanak a vírusokkal szemben.


A tavasz már érezteti hatását, ebben az időszakban is fontos, hogy a méregtelenítés és a húsvéti eszem-iszom előtt szervezetünkbe a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat bevigyük. A hagyma, fokhagyma, cékla és savanyú káposzta fogyasztásán kívül, ne feledkezzünk meg a fekete retek gyógyhatásairól sem. Annak ellenére, hogy sokan semlegesen viszonyulnak hozzá, nemcsak a téli-, de a tavaszi időszakban is erősíti az immunrendszer és növeli a szervezet ellenálló-képességét a baktériumokkal és vírusokkal szemben. Ráadásul a szépségük tekintetében is csodákra képes, mivel a fekete retek arcmaszk kivalló bőrtisztító. A fekete retek antioxidáns hatású vegyületeket is tartalmaz, rákellenes hatású, vasban, magnéziumban, C-, A-, B1-, B2- vitaminban, foszforban, jódban rendkívül gazdag.
100 gramm fekete retek mindössze 24 kalóriát tartalmaz, ezért a fogyókúrázók és diétázók bátran fogyaszthatják. Serkenti a vérkeringést, segít a különböző szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet, a fekete retek szirup csillapítja a köhögéses rohamokat és erősíti az idegenszert. Gyerekeknél segít megelőzni a vérszegénység és a fáradékonyság kialakulását. Ugyanakkor enyhítik a fejfájást, lázcsillapító, a fekete retek lé mézzel vegyítve az egyik legjobb gyógymód az cukorbetegség esetén, epebántalmakra, mivel elősegíti a gyomornedvek és az epe elválasztását. Rendkívül magas illóolaj-tartalommal és erős aromával rendelkezik. Kevesen tudják, hogy már ősidőkben is az egyik legjobb afrodiziákumként tartották nyilván, mivel valóságos csodaszer potenciazavarok esetén. Pajzsmirigy-, és májproblémákkal küszködőknek azonban ajánlott kevesebbet fogyasztani belőle, mivel puffadást és emésztési nehézségeket okozhat. Egészségünk megőrzés, a szervezet méregtelenítése vagy éppen az általános fizikai jólét érdekében tartsunk retekkúrát.
Impulzus