Fogyasztó, vértisztító, ásványpótló- mi az?

Nyomtatás

ImageSavanyú, sárga, C-vitaminban gazdag, limonádé alapja és teaízesítő. Általában ezt szokás tudni erről a gyümölcsről. A gyomorba kerülve savasít, de a vérre nézve lúgosító hatással bír. Lehúzza a vércukorszintet, szabályozza azt, így segít egyensúlyban tartani egész nap. Elősegíti a zsíroldást. 

A banán és az ananász két legjobb lúgosító gyümölcs, közéjük ezt is besorolhatjuk harmadikként. A sorrendiség itt nem számít, kinek melyik kedvezőbb.
A citromsav természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben, mintegy szabályozza azt. A feleslegesen bekerült ásványi anyagokat, sókat, bomlástermékeket oldja, kivételes újjáépítő (regeneráló) tulajdonságánál fogva a hiányzó szerves sókat pótolja, segít azokat a szervezethez kötni. Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket, vértisztító hatású.
Lehúzza a vércukorszintet, szabályozza azt, így segít egyensúlyban tartani egész nap.
Elősegíti a zsíroldást. Bizonyára hallottál már arról a népi szokásról, hogyha nagyon zsíros és koszos edényeket mosogatsz, csepegtess a mosogató vízbe némi citromlevet, hogy segítsd a zsíroldást. Ez ugyanígy működik az emberi szervezetben is.
Otthoni kísérlet
A benne lévő anyagok és a C-vitamin hatására segítik az élelmiszereket eltartani, segítenek abban, hogy a rothadás később következzen be.
Tegyél egy próbát: egy félbevágott körtére csepegtess némi friss citrom levet, tedd mellé a másikat is és időnként nézz rájuk. Észre fogod venni, hogy a citrommal locsolt később fog megbarnulni. Ha már foltosodik, fonnyad fejes salátád a hűtőben, de még felhasználnád köretnek, érdemes citromos vízben felélénkítened.
Nagyon kedvező hatása még, hogy segíti a máj méregtelenítését, tehát a működését szabályozza és úgymond, jól megtámogatja azt! Serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot. Legértékesebb oldó és méregtelenítő gyümölcs. Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat.
Fontos alapanyag a konyhában főzéshez, sütéshez. A közkedvelt aromájú fűszert a külső héjából nyerjük és levét is éppúgy használjuk
Vitaminjai még: P-vitamin, folsav, kalcium, szerves savak, szelén, rostok, stb.
Mindebből az következik, hogy minden egyes embernek kötelező kellene 2db, tehát nem 1, hanem 2db friss facsart citromlével kezdenie a napot!
Nekem segített, próbáld ki te is!
Némi jó tanács: Ha nem akarod magában inni, idd azt egy pohár vízben hígítva, de semmiképpen nem a forró teába öntve! Ekkor ugyanis, elveszíti a kedvező hatását, és szinte az összes hasznos anyag, plusz, igen, még a C-vitamin tartalma is elillan.

Zsemlye Zsanette

HarmoNet