Lelassul az agyunk, ha nem iszunk eleget

Nyomtatás

ImageNehezíti a gondolkodást az, ha zsugorodik az agy szürkeállománya. Erre akkor nagy a veszély, ha napközben nem fogyasztunk elég folyadékot.


 

 

 A kiszáradás nem csak az agy méretét, de a működését is befolyásolhatja olyannyira, hogy már egy másfél órás folyamatos izzadás is hat rá. Víz hiányában ugyanis a szürkeállománynak többet kell dolgoznia azon, hogy ugyanannyi információt feldolgozzon. Ha a folyadékhiány folyamatosan fennáll, akkor az napok, illetve hetek alatt kihathat az iskolai illetve munkahelyi teljesítményre is – figyelmeztetnek a kutatók.

Szerencsére, noha a helyzet ijesztő, hamar kezelhető: már egy-két pohár víz után is a normális méretre áll vissza az agy mérete. Nagy-Britannia szerte kutatók vizsgálták meg olyan fiatalok agyának méretét, akiket komoly testmozgásra kértek meg. A vizsgálat alanyainak közel másfél órányit kellett kerékpározniuk, a kutatók ezt követően megvizsgálták őket és úgy találták, hogy agyuk zsugorodott és eltávolodott a koponyától. Arra is rájöttek, minél több súlyt veszített valaki, annál kifejezettebb volt a zsugorodás.
A zsugorodás mértéke ennél a megterhelésnél 14 hónapnyi öregedésnek felelt meg. A kutatásvezető az eredményeket összegezve elmondta, hogy azt már régóta sejtették, hogy befolyásolja a kiszáradás a diákok teljesítményét, most végre tudományos bizonyítékuk van.
hir24.hu